eenmalig leesbare berichten

Met zijn verdwijnende berichten biedt WhatsApp al een manier om content automatisch te verwijderen. Mogelijk komen daar nog eenmalig leesbare berichten bij.


Concreet zou de inhoud van zo’n bericht gewoon verdwijnen van zodra de ontvanger het één keer gelezen heeft. De optie om een screenshot te nemen zou vermoedelijk geblokkeerd worden. Dat meldt WABetaInfo. Volgens hen zou de feature al in ontwikkeling zijn, want ze zou zijn opgedoken in WhatsApp-bèta 2.22.25.20 voor Android, aldus de nieuwssite. 

De feature zou vooral handig zijn wanneer je zelf de controle wil bewaren over de inhoud van dat bericht. Zo wordt het dan ook verwijderd op het apparaat van de ontvanger, zodat die het niet kan delen met zijn contacten. Dat wil zeggen dat eenmalig leesbare berichten dus niet gekopieerd of doorgestuurd kunnen worden. En in dat geval zou je ook geen screenshot kunnen nemen.  

Eenmalig leesbare berichten zijn welkom 

WhatsApp biedt die functie eigenlijk al voor foto’s en video’s, dus het is een beetje vreemd dat het zolang geduurd heeft voordat het chatplatform de optie binnenkort pas gaat aanbieden voor tekstberichten. Wie eenmalig leesbare berichten zegt, denkt natuurlijk aan platformen als Snapchat, die de features al veel langer beiden. Hoewel ze wat laat komt, zal de feature wellicht wel met open armen ontvangen worden, al wekt WhatsApp zo een beetje de indruk dat het de concurrentie kopieert om ook op dat vlak relevant te blijven. 


Bij de huidige, verdwijnende berichten in WhatsApp, is het wel nog steeds mogelijk om ze te kopiëren of een screenshot te nemen en dat is natuurlijk net niet te de bedoeling. Die kan je na 24 uur of 90 dagen laten verdwijnen. De eenmalig leesbare berichten zouden wat dat betreft dus een grote stap vooruit zijn.


Gebruikt zijn iPhone als Google-telefoon. Deze allround-nieuwsgierigaard heeft een passie voor wagens en gaming. Hij droomt ook graag weg over ruimtevaart.