Nieuws

Epic Games betaalt 520 miljoen wegens privacyschending

Epic games
Een beeld uit het populaire spel Fortnite.
Epic Games is een Amerikaanse spellenuitgever die bekend is door Fortnite – en nu ook om het schenden van de privacy van minderjarigen.

Epic Games gaat al een hele tijd mee in de ontwikkelaarswereld. Zo stonden ze met hun Unreal Engine mee aan de wieg van de Gears of War-spellenserie. De laatste tijd oogst het bedrijf vooral bekendheid met de Epic Games Store, een rechtszaak tegen Apple en Fortnite, dat ondertussen uitgegroeid is tot een wereldwijd fenomeen.

De spellenuitgever heeft nu een deal gesloten met de Amerikaanse organisatie voor consumentenbescherming, de FTC. Die waren namelijk van mening dat Epic Games hun minderjarige gebruikers ‘niet voldoende bescherming gaf’ voor de gevaren van online gamers. Dat tekortschieten qua bescherming vertaalt voor Epic Games naar het gebruik van zogenaamde ‘dark patterns’ in hun game Fortnite. Oftewel: psychologische trucjes die in het spelontwerp zitten ingebakken en die klanten onbewust aansturen om geld uit te geven of meer tijd in de game te spenderen. Dark patterns kunnen in vele vormen voorkomen. Op de site darkpattern.games heeft Fortnite in ieder geval een ‘slechte’ score.

Die praktijken komen Epic Games nu duur te staan. De FTC veroordeelde de uitgever tot een boete van 520 miljoen dollar. Dat is het hoogste bedrag dat in een gelijkaardige schikking al gevorderd werd. Iets minder dan de helft van dat geld moet dienen om terugbetalingen aan minderjarige spelers te maken. Het overige deel telt niet mee als schadevergoeding, maar vormt het boetebedrag dat Epic moet betalen voor de onrechtmatige verwerking van gebruikersgegevens van minderjarigen. Zij zouden die gegevens verwerkt hebben zonder daarvoor eerst de toestemming van de ouders of een andere voogd gevraagd te hebben.

Wereldwijd wordt Fortnite door meer dan 400 miljoen mensen gespeeld. Het spel is gratis te downloaden en kan zelfs op een smartphone gespeeld worden. Om die redenen trekt Fortnite heel wat minderjarige spelers aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business