Nieuws

Europees Hof zet Amazon een hak na klachten van Louboutin

Amazon Ring Alexa
© iStock / georgeclerk
Het Europese Hof van Justitie spreekt zich uit in het voordeel van Louboutin in zaak tegen Amazon.

Het Europese Hof van Justitie heeft een uitspraak gedaan in de zaak tussen ontwerper Christian Louboutin en online gigant Amazon. De zaak draait om namaakproducten en bijhorende advertenties.

Het probleem

Op de website van Amazon zijn niet alleen hun eigen producten te vinden, maar er is ook veel ruimte voor aanbiedingen door derden. En daar wringt het schoentje. In dit geval eentje met een hoge hak en knalrode zool, het handelsmerk van Louboutin. En laat dat handelsmerk nu officieel geregistreerd zijn in Europa.

In 2019 had het Franse bedrijf klachten ingediend bij respectievelijk een Belgische en een Luxemburgse rechtbank. Amazon zou advertenties voeren rond schoenen met de kenmerkende rode zool, zonder toestemming van Louboutin. En daarin is nu een uitspraak gedaan.

Via het online platform worden er dan ook heel wat nepproducten verkocht. Mode vormt daarop zeker geen uitzondering. Hoewel die items niet van het bedrijf zelf zijn, verzorgt Amazon wel vaak de opslag en verscheping. En in een aantal gevallen zelfs de advertenties. Ongeveer de helft van wat er via de online retailreus wordt verkocht komt zelfs van een externe aanbieder.

Gevolgen

Het Europese Hof heeft daardoor nu beslist dat Amazon wel degelijk verantwoordelijk kan worden gesteld voor het adverteren en verdelen van die producten. Het is nu aan de originele twee rechtbanken waar de klachten drie jaar geleden werden gedaan wat er met deze uitspraak gaat gebeuren.

Louboutin verklaarde al geen schadevergoeding te zoeken. Maar wel dat ze veranderingen willen zien bij Amazon. Zo is het mogelijk dat het Amerikaanse bedrijf zijn model en website zal moeten aanpassen zodat het duidelijker is wie wat aanbiedt.

Op dit moment zijn er nog geen concrete gevolgen voor Amazon. Maar de kans bestaat dat deze zaak de schoenendoos van Pandora heeft geopend en dat andere grote merken nu ook het voorbeeld van Louboutin gaan volgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business