Nieuws

Apple patenteert ingebouwde draadloze oplader voor iPhone

Apple
Apple heeft een nieuw patent ingediend. Daaruit blijkt dat de iPhone-fabrikant aan een ingebouwde draadloze oplader werkt.

Momenteel kunnen iPhones al met een draadloze oplader bijgeladen worden. Is je telefoon leeg? Dan leg je hem gewoon neer op een oplaadstation en na ongeveer een uurtje is hij weer volgeladen. Je accessoires, zoals AirPods of Apple Watch, dien je voorlopig nog op datzelfde laadstation te leggen als je ze wil opladen. Het zou goed kunnen dat je daarvoor binnenkort geen wireless charging dock meer hoeft te gebruiken.

Hoe werkt het?

Het patent dat Apple verkreeg laat namelijk een systeem zien dat langs twee kanten kan opladen. Momenteel wordt er in mobiele telefoons gewerkt met een grote spoel die elektrische energie kan opwekken. In de laadstations zit er dan een serie elektromagneten verwerkt, die een magnetisch veld produceren dat verandert door de tijd. De verandering in dat magnetische veld wordt opgepikt door de bedrading in je iPhone en omgezet naar elektriciteit.

Vandaag hebben de iPhone 12, 13 en 14 MagSafe ingebouwd. Deze magneetjes maken het draadloos opladen makkelijker en efficiënter doordat je de draadloze oplader vastklikt op het juiste gedeelte van je telefoon. Ook in het nieuwe patent komt Apple met een aantal magneten die het draadloos opladen nog efficiënter moeten maken doordat de ingebouwde magneten hun positie kunnen wijzigen.

Draadloze oplader in je iPhone

Die ‘ingebouwde magneten’ zijn echter niet hetzelfde als een MagSafe-aansluiting. In plaats daarvan gaat het om magneten zoals je die in een draadloze oplader ook kan vinden. Met andere woorden: Apple transformeert de iPhone mogelijk in een (draadloze) oplader. De gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om je AirPods-case of Apple Watch aan een iPhone te bevestigen en op die manier op te laden.

Figuur 9 uit het patent van Apple | Bron: U.S. Patent no. 20220416590

Voorlopig lijkt het alsof de technologie enkel voor iPhones bedoeld is, al zou een implementatie in de iPad-reeks zeker niet misstaan. Of Apple ook enkele verbeteringen voor de iPhone-batterij zelf wil doorvoeren, is ons ook niet bekend. Indien de oplaadtechnologie in een van de volgende iPhones wordt ingebouwd, zal die voldoende batterijcapaciteit nodig hebben om je accessoires op te laden. Anders zijn je AirPods misschien wel opgeladen, maar is de batterij van je iPhone gewoon leeg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business