Nieuws

Have I Been Pwned? overschrijdt de 12 miljard datadiefstallen

have i been pwned
De dataveiligheidswebsite Have I Been Pwned? heeft nu meer dan 12 miljard registraties. Er kwamen zopas 229 gelekte accounts van Deezer-gebruikers bij.

Het is Have I Been Pwned? (HIBP?)-oprichter Troy Hunt die dat zelf bekendmaakte op Twitter. Op het platform kunnen gebruikers terecht met de vraag ‘of ze ge-ownd werden’ (vrij vertaald ‘bij het pietje genomen’ in gamertaal). Ze kunnen er controleren of hun accountgegevens (meestal de login en het wachtwoord) online circuleren.

Je kan er je e-mailadres ingeven en HIBP? laat je dan weten of je account nog veilig is. Het platform toetst dat e-mailadres af tegen zijn databank van bekende gegevenslekken. Zo weet je dus meteen of je dringend je wachtwoord moet wijzigen, als je nog kan inloggen, tenminste. Het platform is best gedetailleerd in zijn info en laat je dan ook welke gegevens er precies gelekt zijn, en of het gaat om nog meer dan je wachtwoord. 

Have I Been Pwned? registreert Deezer 

Het grote lek bij Deezer dat HIBP? nu in zijn databank opnam, dateert eigenlijk al van 2019. Het streamingplatform ontdekte de inbreuk pas in november van vorig jaar. Deezer zou daar niet zelf verantwoordelijk zijn, maar wel een derde partij waar de muziekstreamdienst mee samenwerkt. Zo kwamen onder meer e-mailadressen en gebruikersnamen, maar ook IP-adressen en geboortedatums op straat te liggen. 

HIBP? Is intussen uitgegroeid door een belangrijk platform in de strijd tegen datadiefstal. Het leverde hen een samenwerking op met het Center for Cyber Security Belgium (CCB). In Nederland ondersteunt HIBP? het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Zij onderzoeken samen of er gegevens van bekende personen, zoals politici, opduiken in gegevenslekken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business