Apple usb-c op iPhone 15

Er staat eindelijk weer wat te gebeuren voor de ‘basismodellen’ in de iPhone-serie. Analist Jeff Pu meldt dat Apple de iPhone 15 en 15 Plus een Pro-make-over wil geven.


Dat Apple de basismodellen een grote make-over wil geven, komt niet geheel als een verrassing. Jarenlang negeerde Apple de goedkoopste iPhones ten faveure van de Pro-modellen. Dit hield in dat de verschillen tussen basismodellen van opvolgende generaties vaak erg klein waren. Tot dit jaar, zo lijkt het. Apple-analist Jeff Pu, werkzaam bij Haitong Intl Tech Research, schrijft dat een refresh voor de basismodellen in het verschiet ligt. Pu doelt daarmee op Apples iPhone 15 en iPhone 15 Plus die naar verluidt later dit jaar worden gelanceerd.

Pro-refresh voor iPhone 15 (Plus)

Een deel van de refresh brengt de iPhone 15-serie op gelijk niveau met de 14 Pro en Pro Max. Apple zou namelijk van plan zijn de 48-MP-camera uit de 14 Pro over te nemen in de basismodellen. Welke camera’s de iPhone 15 en 15 Plus verder bevatten, is niet bekendgemaakt. Mogelijk bevatten ze, net als voorgaande basismodellen, twee sensors achterop en betreft de tweede camera een groothoekvariant. De telefoto- en LIDAR-sensoren komen alvast niet terecht in de basismodellen.

Pu bevestigt verder de komst van USB-C naar de iPhone 15-serie. Ook bevestigt de analist dat Apple alle 15-serie-modellen voorziet van USB-C en dus volledig afstapt van zijn Lightning-poort. Via Ming-Chi Kuo werd eerder nog wel duidelijk dat de basismodellen beperkt zijn tot USB 2.0. Enkel de iPhone 15 Pro en Pro Max (of Ultra) ondersteunen ten minste USB 3.2 of Thunderbolt 3-datasnelheden via de usb-c-poort.


Upgrades voor Pro-modellen

Apples hernieuwde focus op de basismodellen betekent waarschijnlijk niet dat de Pro-toestellen dit jaar stilstaan. Apple-analist Ming-Chi Kuo bracht daarover eerder naar buiten dat de telefotocamera van de iPhone 15 Pro geen 3 maar 6x optische zoom biedt. Een verdubbeling ten opzichte van de 14 Pro (Max). Verder worden de toestellen voorzien van de nieuwste A17 Bionic-chipset, en zou Apple van plan zijn de frames uit titanium op te trekken.

Voorlopig zijn die details, net als alle geruchten over de iPhone 15 (Plus), nog erg onzeker. Apple weet als een van de beste details over nieuwe smartphones binnenskamers te houden. Of dat ook gelukt is met de iPhone 15, 15 Plus en 15 Pro (Max) zal later moeten blijken.