Nieuws

AMD Ryzen 9 7945HX laptop-CPU krijgt 16 cores en snelheden tot 5,4 GHz 

7945HX
AMD introduceert zijn Ryzen 7000 mobiele CPU. Die wordt razendsnel (tot 5,4 GHz) en krijgt 16 cores. De chipmaker pakte ermee uit tijdens CES in Las Vegas.

Met de aankondiging gooit AMD zich in de race met de krachtige HX-laptop-CPU’s van Intel. Ook AMD’s product krijgt de HX-benaming: Ryzen 9 7945HX. De chip wordt meteen de absolute topkeuze in het laptopsegment. De Ryzen 9 7945HX krijgt 16 rekenkernen, met een capaciteit van 32 threads. De kloksnelheden liggen tussen de 2,5 en 5,4 GHz.  

AMD kondigde nog een hele resem chips aan in de Ryzen 7000-serie. Die moeten een breed aanbod mobiele toestellen van rekenkracht voorzien, van budgetlaptops tot de extreme gamingmonsters. De Amerikaanse producent van halfgeleiders laat er dus geen twijfel over bestaan dat het mobiele chips zal aanleveren voor zowat elke toepassing.

7945HX in strijd tegen Intel

Het houdt ergens ook wel steek dat AMD in 2023 meer op zijn HX-chips gaat focussen. Zo maakte Intel vorig jaar al zijn high-end-aanbod bekend en dus kon de grootste concurrent niet lang achterblijven. Ook daarop anticipeerde Intel al, door de i9-13980HX aan te kondigen, een chip met 24 cores. Ook daarvoor gebruikt Intel een hybrideontwerp dat performance en efficiëntie samen moet brengen. Hoewel het aantal rekenkernen bij Intel hoger ligt, verwachten specialisten dat de prestaties gelijkaardig zullen zijn aan de HX-chips van AMD. Dat vooral omdat die laatste over de gehele lijn over full-speed-cores gebruikt. 

Ook qua energieverbruik zouden de twee concurrenten in elkaars buurt liggen. De Ryzen HX-CPU’s verbuiken naar verluidt zo’n 55 watt. Dat zou wel eens ten koste kunnen gaan van de batterijduur van laptops, waardoor de focus toch eerder op straffe prestaties kan komen te liggen. Volgens AMD is de 7945HX maar liefst 78 procent sneller dan zijn vorige topchip, de Ryzen 6900HX. In single-threaded-toepassingen zou de snelheidswinst 18 procent bedragen. 

De 7945HX zal wellicht opduiken in de krachtigste gaming laptops van dit jaar, zoals de Alienware m16 en m18, of de ASUS ROG Strix.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business