Google

Zowel Google zelf als notoir ‘leaker’ Kuba Wojciechowski melden dat de techreus aan zijn eigen slimmer tracker werkt.


Met name het Google Nest-team ontfermt zich naar verluidt over het project, dat het de werknaam ‘Grogu’ gaf (naar de schattige, kleine sidekick van The Mandalorian in het Star Wars-universum). Googles eigen tags moeten de concurrentie kunnen aangaan met de AirTags van Apple en Samsungs SmartTag. De slimme trackers van Google zouden een ingebouwde speaker krijgen, ondersteuning voor Bluetooth Low Energy en ultra-wideband (UWD).  

Leaker Wojciechowski ontdekte het bestaan van de tags toen bleek dat Google ondersteuning voor lokaliserende tags had toegevoegd in de ontwikkelaarshub voor Fast Pair. Dat is de Android-functie waarmee je snel bluetoothapparaten kan verbinden.  

Google zwijgt nog even 

Verder zijn er voorlopig nog geen details bekend over de slimme tags van Google. We kunnen we verwachten dat ze op z’n minst dezelfde functionaliteiten bieden als de concurrentie, zoals het bevestigen aan eender wat en de locatie vlotjes kunnen volgen via je telefoon. Wojciechowski liet zich ook ontvallen dat de Pixel 6 Pro en Pixel 7 Pro, beide Google-telefoons, al een UWB-module aan boord hebben. Google kan niet garanderen dat elke Android-telefoon UWB zal ondersteunen, maar nog volgens de informant zou Google nauw samenwerken met chipbouwers om Fast Pair zo breed mogelijk te ondersteunen. Dat zou een nog nauwkeurigere tracking mogelijk maken en ook belangrijk: ondersteuning voor externe ontwikkelaars, iets wat Apple niet snel zou toelaten. 


Uiteindelijk blijft het wel afwachten of Google erin kan slagen om de behoorlijk gebruiksvriendelijke ervaring van Apples AirTags te evenaren. Wanneer Google zijn eigen slimme tags wil lanceren, is nog niet bekend. Wojciechowski heeft wel zo’n donkerbuin vermoeden dat ze aangekondigd zullen worden op het I/O-event van dit jaar. 


Gebruikt zijn iPhone als Google-telefoon. Deze allround-nieuwsgierigaard heeft een passie voor wagens en gaming. Hij droomt ook graag weg over ruimtevaart.