Nieuwe Windows-update breekt het startmenu
Microsoft meldt op de supportpagina dat het startmenu voor sommige gebruikers niet werkt. Ook de zoekbalk gekoppeld aan het startmenu zou in bepaalde gevallen niet werken. Verder merkt het Amerikaanse bedrijf op dat UWP (Universal Windows Platform)-apps ook getroffen zijn. Voor zulke apps geldt dat ze soms niet goed werken, of zelfs helemaal niet meer starten. Microsoft blijft vooralsnog op de vlakte over de exacte oorzaak van het probleem. Geweten is dat de problemen begonnen na recente Windows-updates voor Windows 10 en 11.
Ook zegt Microsoft dat de problemen gelinkt zijn aan een registry-key van de Office-API. Die registry-key is volgens de softwaregigant defect en zorgt voor problemen met Office-apps die gekoppeld zijn aan het startmenu. Hoe het crashen van het startmenu gelinkt kan worden aan registry-key-problemen is niet bekend. Microsoft geeft daar geen extra uitleg bij.
Verwijder Office-integraties
Over de komst van een oplossing laat het bedrijf zich vooralsnog niet uit. Het probleem ontstond, zo schrijft het op zijn supportpagina, niet door de installatie van een Windows-update. Wat dan wel tot de problemen heeft geleid, is de softwaregigant niet duidelijk. Het is alvast aan te raden apps te verwijderen die met Office-apps als Outlook of Calendar integreren. Of deze aanpak ook direct terug toegang geeft tot het startmenu, blijft onduidelijk.
Een van de apps die als mogelijke veroorzaker wordt genoemd is Clickshare. Die app heeft intussen ook een update uitgebracht om het probleem vanuit zijn kant aan te pakken. Welke andere apps mogelijk dezelfde problemen kunnen veroorzaken, is niet gekend. Toch blijft het opvallend dat de problemen plots, zonder tussenkomst van Clickshare of andere ontwikkelaars, zijn ontstaan. Dat wijst er mogelijk op dat een aanpassing in Windows wel degelijk heeft geleid tot de gebroken startmenu’s.
Het zou alvast niet de eerste keer zijn dat Windows-updates tot problemen leiden. Het voorbije jaar sloopte Windows-updates meermaals printmogelijkheden, konden gebruikers niet inloggen op hun systemen en resulteerden Windows-updates in Blue Screens of Death (BSOD).