Nieuws

Windows 10 update veroorzaakt blue screens of death

Windows 10 21H2
Windows 10-gebruikers melden last te hebben van blue screens of death na recente Patch Tuesday-updates. Microsoft heeft intussen nog geen oplossing beschikbaar.

Volgens Microsoft zijn de crashes het gevolg van de KB5021233-update van Windows 10. Die werd uitgerold naar 20H2 tot 22H2-versies van Windows 10. Na installatie krijgen sommigen een blue screen of death te zien, ongeweten nog is hoeveel gebruikers getroffen zijn. Windows geeft op het bsod-scherm foutcode 0xc000021a af.

Momenteel zijn er nog geen patronen opgespoord waarbij dit probleem zich zou voordoen. Wel is bekend dat de blue screens of death worden veroorzaakt door handtekeningverificatie van drivers. Volgens Microsoft ontstaat er hierdoor ruimte voor mismatches in bestandsversies tussen de hidparse.sys-parsinglibrary en system32-map. Die mismatches zijn vervolgens aanleiding voor de waargenomen crash van Windows 10.

Oplossing blue screens of death

Een update om de blue screens of death op te lossen is vooralsnog niet beschikbaar. Microsoft zegt wel te werken aan een patch en die met een ‘aanstaande release’ uit te brengen. Gezien Microsoft in de kerstperiode vermoedelijk weinig updates uitbrengt is de kans groot dat deze moet wachten tot de eerstvolgende Patch Tuesday-reeks in januari. Wel wordt voorzien in een tijdelijke oplossing:

  1. Open de Windows Herstelomgeving
  2. Kies voor de optie Troubleshoot
  3. Klik vervolgens op de Start recovery, troubleshoot and diagnostics tools-knop
  4. Klik op de Advanced options-knop en vervolgens de Command Prompt-knop
  5. Voer in de opdrachtprompt (Command Prompt) het volgende commando uit: xcopy C:\windows\system32\drivers\hidparse.sys C:\windows\system32\hidparse.sys (LET OP: staat Windows 10 niet op je C-schijf, pas de letter dan aan naar de juiste schijf)
  6. Is het commando afgerond? Type dan exit
  7. Klik op de Continue-knop en Windows 10 zal nu normaal opstarten

Bovenstaande stappen plaatsen hidparse.sys handmatig in de system32-map en voorkomen daarmee dat Windows 10 crasht. Microsoft raadt gebruikers af andere stappen te volgen om het probleem handmatig op te lossen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business