Nieuws

Starlink-satellieten saboteren mogelijk het weerbericht

Starlink
© iStock / Starlink
Het zou zomaar kunnen dat het Starlink-satellietnetwerk van SpaceX op termijn een probleem gaat vormen voor weersvoorspellingen per satelliet.

Weersatellieten bevatten namelijk gevoelige meetapparatuur die verstoord kan raken wanneer er te veel satellieten in de buurt zijn. Weerkundigen hebben er hun zorgen over geuit. “Het is nu al zo dat weersatellieten minder goed kunnen meten op locaties waar mensen een schotel gebruiken. En het worden er steeds meer”, zegt satellietonderzoeker bij het KNMI Ad Stoffelen aan NU.nl.

Volgens de wetenschapper lijkt het door de SpaceX-satellieten alsof er veel waterdamp in de lucht zit. Ook de satellieten veroorzaken namelijk een storing die op de weerkaarten als een heldere stip te zien is. En weersatellieten meten net de natuurlijke straling van waterdamp om voorspellingen te kunnen doen. Het probleem is dat die straling te hard lijkt op het radiosignaal van een Starlink-schotel.

Starlink saboteert metingen

Daar komt nog bij dat de cruciale gebieden voor metingen via weersatellieten samenvallen met die waar veel Starlink-satellieten actief zijn. Het gaat immers om de lucht boven de grote oceanen en de Noordpool. En het zijn net op die afgelegen gebieden dat Starlink een populair alternatief is voor traditioneel internet. Denk daarbij aan schepen en boorplatformen die (noodgedwongen) gebruik maken van satelliettechnologie.

Meteorologen vrezen dat ze locaties met Starlink-activiteit gaan moeten uitsluiten voor hun metingen. Het probleem kan alleen maar groter worden, aangezien er naast SpaceX nog andere bedrijven zijn die een satellietnetwerk willen uitbouwen.

Het Starlink van Elon Musk heeft nog niet gereageerd op de problematiek. Intussen telt het netwerk ruim 4.000 satellieten, op een hoogte van 500 tot 1.500 km.

elon muskspacexstarlink

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken