Nieuws

SpaceX wil Starlink-satellieten ‘onzichtbaar’ maken 

Starlink
© iStock/Starlink
SpaceX is van plan om zijn nieuwe Starlink-satellieten aan te passen, zodat ze geen licht meer weerkaatsen. Het moet de lichtpollutie een stuk terugdringen.

Het is al bijzonder druk rond onze aardbol en het netwerk van Starlink bestaat momenteel uit 3.500 satellieten. Nu SpaceX de tweede generatie Starlink-satellieten wil lanceren, gaan er daar nog eens 7.500 bijkomen. Lichtpollutie is een probleem waar astronomen al decennia mee kampen en het wordt er zo niet beter op. SpaceX komt hun nu tegemoet door de satellieten ‘zwarter dan zwart’ te maken, waardoor ze (bijna) geen zonlicht meer kunnen weerkaatsen. 

In het geval van Starlink gaat het ook nog eens om echte constellaties van satellieten. En daar werd bij de bouw van recente grote telescopen nog geen rekening mee gehouden. Het zou wetenschappers bijna onmogelijk maken om nog geschikte momenten te plannen voor observaties. Daarop is de National Science Foundation (NSF) rond de tafel gaan zitten met SpaceX.  

Starlink-satellieten ‘onzichtbaar’ maken 

Concreet krijgen de nieuwe Starlink-satellieten een nieuwe coating aan de onderkant, die het licht 10 keer minder weerkaatst. De rest van de satelliet wordt voorzien van een laagje ‘zwarter dan zwartverf’, die het licht vijf keer minder reflecteert dan de ruimtevaartverf die tot nog toe gebruikt werd. Bovendien gaat SpaceX de zonnepanelen op de satellieten anders afstellen, zodat ze het zonlicht net weg van de aarde weerkaatsen. 

De NSF en SpaceX zeggen enthousiast te zijn over de afspraken die ze hebben kunnen maken en de geplande aanpassingen. De zakelijke kant van de ruimtevaart zal zo het onderzoek niet te zeer in de weg staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business