Nieuws

NASA sluit miljoenencontracten af met SpaceX en Amazon voor satellieten 

NASA
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaat satellietcommunicatie uitbesteden. Daarvoor sluit NASA monsterdeals met Amazon en SpaceX.

De NASA gaat zijn bestaande (verouderde) satellietnetwerk vervangen door commerciële systemen. Dat meldt Reuters. SpaceX en Amazon hebben de overheid intussen bijgebeend en ingehaald als het gaat over expertise rond satellietcommunicatie. De Amerikaanse overheid heeft daarom miljoenendeals gesloten met SpaceX en Amazon. De infrastructuur voor satellietcommunicatie zelf op poten zetten, zou nog duurder uitvallen, aldus de NASA.

In totaal gaat het om 278,5 miljoen dollar (ruim 255 miljoen euro). Amazon kan zijn Project Kuiper verder uitbouwen met 67 miljoen dollar. Net zoals Elon Musks SpaceX gaat het Amazon van Jeff Bezos duizenden satellieten in een baan rond de aarde brengen om afgelegen gebieden van internet te voorzien. 70 miljoen dollar gaat naar SpaceX. Kleinere delen van de koek gaan naar Inmarsat, SES, Telesat en ViaSat. 

NASA bespaart 

Hoewel er nu wel met monstercontracten gegooid wordt, zou het voor NASA de bedoeling zijn om op langere termijn de kosten te drukken, zegt een NASA-woordvoerder aan Reuters. In 2025 zouden alle betrokken bedrijven hun mogelijkheden moeten demonstreren.  

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gebruikt momenteel nog zijn eigen Tracking and Data Delay Satellite-netwerk om met ruimtetuigen te communiceren. Dat is bijvoorbeeld zo voor astronauten die via de Crew Dragon-capsule van SpaceX naar het internationaal ruimtestation ISS gebracht worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business