google fi

Hackers zijn erin geslaagd om Google Fi te hacken. Dat is de virtuele netwerkoperator van de zoekreus (MVNO). Google waarschuwt zijn klanten.


De zoekreus zei aan TechCrunch dat de hackers “een stukje gebruikersinfo” hebben bemachtigd. Google zegt dat er geen paswoorden of betaalinformatie gelekt is. Wel hebben de hackers telefoonnummers ontvreemd, net als accountstatussen, serienummers van simkaartjes en abonnementsinfo. 

De inbraak gebeurde bij een derde partij, een app die gebruikt wordt voor klantenondersteuning bij de primaire netwerkprovider van Google Fi. Hoewel Google die niet bij naam noemt, zijn het in de Verenigde Staten US Cellular en T-Mobile die de dienst ondersteunen. Het lek in de beveiliging zou wel meteen aangepakt en gedicht zijn. 

Google Fi neemt maatregelen

De meeste gebruikers zouden te horen gekregen hebben dat ze zelf niets moeten ondernemen. Google liet weten dat ze nauw blijven samenwerken met de netwerkprovider van Fi om “maatregelen te implementeren om de data op dat third-party-systeem te beveiligen en alle getroffen gebruikers op de hoogte te brengen”.  


Op Reddit doet alvast één klant zijn beklag, omdat hij aan de hack serieuzere problemen overgehouden heeft. Zo kreeg die te horen dat zijn “mobiele dienst overgeplaatst werd van zijn simkaart naar een andere sim”. De klant vertelt dat hij meldingen kreeg om zijn wachtwoord te resetten van onder meer Outlook, een crypto wallet en de tweestapsverificator Authy.  

Hacking via sms

De bewuste gebruiker heeft logs bezorgd aan 9to5Google, om te laten zien dat de hackers zijn nummer gebruikt hebben om sms’jes te ontvangen, waarmee de accounts gehackt konden worden. De criminelen begonnen volop met het resetten van wachtwoorden en het opvragen van tweestapsverificatie, amper een minuut later werd de simkaart gekaapt.  

De klant in kwestie heeft zijn account kunnen terugkrijgen door de netwerktoegang op zijn iPhone uit en weer aan te zetten, maar het is niet duidelijk of het probleem daardoor helemaal opgelost was. 


Gebruikt zijn iPhone als Google-telefoon. Deze allround-nieuwsgierigaard heeft een passie voor wagens en gaming. Hij droomt ook graag weg over ruimtevaart.