Nieuws

Widgets voor Spotify en Messenger komen naar Windows 11

Windows 11
© Microsoft
Windows 11 brengt widgets terug naar het besturingsyssteem. Op zich zaten die er al eerder in, maar waren ze enkel beschikbaar voor Microsofts eigen apps.

Widgets zijn kleine, dynamische kaartjes waarin je verschillende applicaties info kan laten tonen. In Windows 11 zitten de widgets linksonder in de hoek van je scherm: klik je daar op het mini-weerbericht, doe je een apart widgetsvenster open.

Standaard wordt dit venster opgevuld met allerlei nieuwsartikelen. Als je bovenaan het widgetscherm op het plusje duwt, kun je allerlei elementen gaan toevoegen. Zo kan je snel het weerbericht, de laatste koerswijzigingen, verkeersinformatie, je to-dolijst en veel meer op het scherm doen verschijnen.

Spotify en Messenger widgets

Momenteel bestaan er wel enkel widgets voor applicaties die van Microsoft zelf komen. In de meest recente Insider-build van Windows 11 zitten nu ook een aantal andere informatiekaartjes. De widgets zijn al beschikbaar in de Microsoft Store en kunnen al wel aan je systeem toegevoegd worden. Toch zal je ze nog niet zien verschijnen: enkel in de Insider-build werd daar de ondersteuning voor ingevoerd. Toch kunnen we vandaag al zien dat we gegarandeerd widgets krijgen voor Phone Link, Spotify en Messenger.

Beeld: Microsoft

In de Insider-build worden nieuwe Windows-functies uitgetest en op punt gesteld door ontwikkelaars. Microsoft vraagt dan ook aan Insiders om genoeg feedback te geven. Op die manier kan de softwaregigant bepalen of er nog aanpassingen moeten doorgevoerd worden.

Windows app SDK

Dat de widgets voor Spotify en Messenger nu pas beschikbaar worden, lijkt geen geval van slechte wil te zijn. Microsoft heeft er immers zelf voordeel aan als het Widget-paneel dat standaard in Windows 11 zit ook daadwerkelijk gebruikt wordt. De kaartjes zien pas nu het leven omdat Microsoft ook de Windows Software Development Kit (SDK) 1.2 toegankelijk stelde. Die SDK maakt het namelijk mogelijk om widgets te maken. Bij zowel Meta als Spotify lijken ze meteen aan de slag te zijn gegaan om een nieuwe widget in elkaar te boksen.

Wanneer de widgets precies naar jouw versie van Windows 11 komen is nog niet gekend. In ieder geval kan je er vanuit gaan dat ze er vroeg of laat zullen komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business