POCO X5 Pro 5G - 4

Voor 299 en 349 euro krijg je met de Poco X5 en Poco X5 Pro respectievelijk de ideale smartphone voor jonge creators. Alle belangrijke details van de midrangers zijn hieronder uitgelicht.


Zowel de Poco X5 als Poco X5 Pro nemen plaats in de middenklasse. Of je ze ook betaalbaar vindt – zeker voor je kinderen – is uiteraard een persoonlijk vraagstuk. Ze zijn alvast scherp geprijsd; het Chinese merk wist de prijs van de X5 Pro gelijk te houden aan zijn voorganger, de X4 Pro. Als je naar de toestellen kijkt zie je ook meteen de gelijkenissen, zowel qua uiterlijk als op vlak van specificaties. Zo zijn ze beiden uitgerust met een 6,67 inch Full HD AMOLED-scherm, dat een beeldverversing tot 120 Hz ondersteunt. Datzelfde 6,67 inch scherm, uit de X5 Pro dus, is op de Poco X5 te vinden met een lagere piekhelderheid.

Processorkracht Poco X5 en X5 Pro

Pas als we onder de motorkap van de toestellen kijken, zien we grovere verschillen. Poco koos bij de X5 bijvoorbeeld voor de Snapdragon 695-chipset, die we kennen van de OnePlus Nord CE2. Met de X5 Pro krijg je een pak meer rekenkracht toegewezen vanuit de Snapdragon 778G-chipset. Hoewel beide toestellen dus een andere chipset bevatten, is de batterijcapaciteit wel gelijk: 5.000 mAh. Op de X5 moet dit resulteren in een batterijduur van maar liefst 21 uur, terwijl de X5 Pro in staat zou zijn 5,5 uur lang 4K-video te schieten op één batterijlading.

POCO X5 5G - 1

Hoelang je ook met de batterij doet, opladen moet in beide gevallen vlotjes verlopen, aldus Poco. Meegeleverd bij de Poco X5 Pro is een 67 watt oplader die de batterij tot 30 procent oplaadt na 7 minuten aan de lader. Voor het de reguliere X5 geldt dat er een 33 watt oplaadblokje in de doos steekt, die de 5.000 mAh batterij in 68 minuten oplaadt.


Ultieme telefoons voor jonge creators

Poco zegt de X5 en X5 Pro alvast te zien als dé ultieme smartphones voor jonge creators. Om hun carrière als creator een duwtje in de rug te geven, biedt de X5 Pro een 108 MP primaire camera die fotografie op professioneel niveau mogelijk maakt, aldus de Xiaomi-dochter. De X5 bevat net iets minder dan de helft van dat aantal pixels, met een 48 MP primaire camera. In beide gevallen een camera met zat megapixels om scherpe foto’s en video’s te maken.

Het budget van de camerasystemen lijkt wel volledig te zijn opgegaan aan de primaire camera’s. Zo vind je achterop beide X5-toestellen enkel nog een 8 MP groothoekcamera, en 2 MP macrocamera. Voorop zijn zowel de X5 als X5 Pro uitgerust met een 30 MP selfiecamera. Hoewel de resolutie vrij weinig zegt over de kwaliteit van de foto’s en video’s, voelt het wat misleidend om dit de ultieme middenklasse smartphones voor jonge creators te noemen.

Wellicht is het simpelweg een andere betekenis van het woord creator? Poco spreekt in haar persbericht over het scrollen door TikTok of lichte gamesessies. Daar zijn de Poco X5-toestellen voldoende zwaar voor uitgerust, maar dat wil zeker nog niet zeggen dat het de ideale telefoons voor jonge creators zijn. Kijk zeker al eens naar toestellen als de Galaxy A52s van Samsung die vaak een pak scherper geprijsd is én mogelijk net wat extra cameramogelijkheden bieden.

Beschikbaarheid X5 en X5 Pro

Poco meldt dat de X5 en X5 Pro per vandaag te koop zijn in België. De X5 is beschikbaar in het blauw, groen en zwart, terwijl de X5 Pro leverbaar is in het blauw, geel en zwart. Hieronder vind je de verschillende beschikbare opslagconfiguraties met bijbehorende prijskaartjes:

  • Poco X5 – 128 GB/6 GB – 299 euro
  • Poco X5 – 256 GB/8 GB – 349 euro
  • Poco X5 Pro – 128 GB/6GB – 349 euro
  • Poco X5 Pro – 256 GB/8GB – 399 euro