Nieuws

Twitter verdient miljoenen dollars aan gebande accounts 

Twitter
© Twitter
Twitter verdient naar verluidt miljoenen dollars aan een handvol beruchte gebruikers die in het verleden verbannen werden van het platform.

Axios bericht over een nieuw onderzoek van het Center for Countering Digital Hate (CCDH), een Britse non-profitorganisatie. Zij schatten dat Twitter “19 miljoen dollar per jaar aan advertentie-inkomsten ophaalt”, als een rechtstreeks gevolg van amper 10 accounts die ooit geblokkeerd werden, maar intussen weer actief zijn op het sociale medium. Zij werden tijdelijk verbannen voor “het publiceren van haatberichten en gevaarlijke samenzweringen”.  

De accounts in kwestie kregen plots weer toegang toen Elon Musk het roer overnam. Onder hen bevinden zich belangrijke profielen die geassocieerd worden met extremisme en samenzweringstheorieën. Het CCDH noemt onder meer de influencer Andrew Tate, Daily Stormer-oprichter Andrew Anglin, prominent antivaxxer Robert Malone en de Gateway Pundit. 

Onderzoek naar gebande accounts 

Om hun bereik en engagement te peilen, heeft het CCDH bijna 10.000 tweets van deze accounts geanalyseerd, uit een periode van 47 dagen in december en januari. Volgens de onderzoekers kregen tweets van de 10 accounts op geen gemiddelde dag zo’n 54 miljoen views. Wanneer dat over een periode van 365 dagen geprojecteerd wordt, zou het gaan om bijna 20 miljard views per jaar. En die zouden dus goed zijn voor 19 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten. 

Hoewel het dus om schattingen gaat en geen exacte bedragen, toont het wel aan hoe groot de invloed kan zijn van een klein aantal, sterk polariserende accounts. Twitter heeft er dan ook financieel baat bij om twijfelachtige figuren toch weer toe te laten.  

Twitter toonde advertenties bij haatberichten 

Verder geeft het rapport ook aan dat er in verschillende gevallen advertenties van grote bedrijven opdoken naast opruiende of haatvolle berichten. Zo verscheen er een advertentie voor Prime Video onder een tweet van Andrew Anglin die zei dat “de enige echte carrière die een vrouw kan maken zich in de prostitutie bevindt”. In het rapport duikt ook reclame van de NFL op, die naast een misleidende tweet over coronavaccins verscheen. 

Opvallend is dat alle tien de accounts die in het rapport staan eigenlijk permanent verbannen waren, maar weer toegelaten werden door Elon Musk, omdat hij een soort van algemene amnestie wilde verlenen. Adverteerders zijn ook wel beginnen afhaken. Volgens Platformer zijn de advertentie-inkomsten daardoor al met 40 procent gedaald.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business