Nieuws

ChromeOS krijgt gepersonaliseerde sneltoetsen 

ChromeOS Flex
© Google
Google werkt aan een nieuwe toepassing voor ChromeOS die gepersonaliseerde sneltoetsen mogelijk maakt. ChromeOS 111 is de eerste test.

In de bètaversie van ChromeOS 111 krijg je al de mogelijkheid om de shortcuts aan te passen en er zelf nieuwe aan te maken. Ze effectief gebruiken kan (voorlopig) nog niet. Hoewel de nieuwigheid (als ze er definitief komt) laat zou zijn, is ze ook best welkom. In 2011 verschenen de eerste toestellen met ChromeOS en snelkoppelingen aanpassen was tot nog toe nooit een optie.

Tot nu, want Kevin C. Tofel van About Chromebooks heeft in de nieuwste bèta van Chrome OS, versie 111, een toepassing ontdekt die inspeelt op de sneltoetsen. Tofel ging ermee aan de slag en ontdekte dat de shortcuts te personaliseren zijn. Voorlopig kan je er wel nog geen nieuwe toevoegen.

Sneltoetsen in ChromeOS 111-bèta

Op zijn website beschrijft Tofel hoe je de snelkoppelingen kan aanpassen. Zo laat hij zien hoe hij in de bètaversie van ChromeOS 111 knoppen kan aanpassen, personaliseren en verwijderen. Het tabblad Sneltoetsen vind je in de bètaversie van ChromeOS 111 teurg onder Instellingen, Apparaat en Toetsenbord. Daarvoor moet je wel experimentele flags activeren. Dat zijn:

  • chrome://flags#improved-keybord-shortcuts  
  • chrome://flags#enable-shortcut-customization-app  
  • chrome://flags#enable-shortcut-customization 
Credit: About Chromebooks

Beginnen doe je met de ‘metaknop’. Dat is in deze bèta de startknop. Wanneer je op het slot aan de rechterkant van de sneltoetsen klikt, zie je de mogelijkheid om eigen sneltoetsen toe te voegen of aan te passen. In zijn voorbeeld gebruikt Tofel de combinatie ALT + I voor de actie om een venster aan de linkerkant vast te zetten.

Credit: About Chromebooks
Credit: About Chromebooks

In de Chrome OS 111-bèta is het dus nog niet mogelijk om de sneltoetsen effectief te gebruiken. Je kan ze voorlopig alleen aanmaken en wijzigen. Ongetwijfeld zullen ze in een latere versie wel in werking treden. Hoewel je de standaardinstellingen niet kan verwijderen, is er wel een knop voorzien om ze te herstellen. Alles wijst er dus op dat de volledige functionaliteit in een latere fase toegevoegd gaat worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business