Nieuws

Coolblue maakt voor het eerst in 15 jaar verlies 

coolblue
Coolblue heeft voor het eerst in 15 jaar verlies gedraaid. De Nederlandse elektronicareus had in 2022 een tekort van 6,2 miljoen euro.

De derde grootste webshop van Nederland maakte donderdag zijn jaarresultaten bekend en eindigde 2022 in het rood. Een jaar eerder was er nochtans een nettowinst van meer dan 39 miljoen euro, zo meldt NRC. Oprichter Pieter Zwart maakt zich weinig zorgen. Hij haalt de kosten voor energie en karton aan als belangrijke redenen, net als de gestegen loonkosten. Coolblue boekte vóór belastingen en eenmalige kosten wel een mooie winst van 43 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg dat cijfer ook wel het dubbele. 

Veranderende markt 

Het oude gezegde luidt dat wat omhooggaat, ooit weer moet dalen. Hetzelfde geldt voor de inkomsten van webwinkels. Die zijn pakweg de laatste 20 jaar blijven stijgen, in het bijzonder tijdens het coronajaar 2020, door de vele thuisblijvers. De hele markt kromp in 2021 dan ook geweldig. Ook reuzen als Amazon en Zalando kregen pas in het tweede kwartaal van 2022 voor het eerst te maken met dalende cijfers. Ahold Delhaize liet ook al weten dat dochter Bol.com zijn verkoop in 2022 met 1,9 procent zag dalen (tot 5,5 miljard euro). 

Een tweede reden voor de terugval ziet de grote baas van Coolblue bij het consumentenvertrouwen. “Dat is historisch laag. Mensen weten niet goed wanneer ze duurzame consumptiegoederen, zoals een wasmachine of tv moeten kopen”, aldus Zwart aan het Financieel Dagblad. 

Minder groeikapitaal door hoge rente 

Tot slot krijgen webwinkels ook te lijden onder de almaar stijgende rente en de economische onzekerheid. Het groeikapitaal ligt daardoor stukken lager. Zo blies Coolblue in 2021 een beursgang af wegens “te grote onzekerheid op de financiële markten”. 

Zwart ziet de zaken alsnog rooskleurig in, want volgens de topman is er zeker nog ruimte voor Coolblue om te groeien. Zijn eigen energieleverancier Coolblue Energy moet uitbreiden en in combinatie daarmee gaat de retailer de verkoop van energiezuinige producten zoals zonnepanelen en slimme verlichting uitbreiden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business