Apple verzet zich tegen ChatGPT-integratie in iOS-apps

Blue Mail ChatGPT geblokkeerd
Apple heeft de goedkeuring van een Blue Mail-update op de lange baan geschoven. Volgens Apple is de ChatGPT-integratie ongeschikt voor minderjarigen.

ChatGPT is niet langer een chatbot die je enkel via de website van OpenAI kan benaderen. Microsoft verwerkte de chatbot in de Bing-zoekmachine en zijn Teams-applicatie. Blue Mail wil de chatbot ook in zijn mailapplicatie verwerken maar ondervindt als eerste het verzet van Apple tegen de techniek. Een update van Blue Mail voor iOS werd door Apple geblokkeerd, meldt The Wall Street Journal. De zakenkrant zegt mails aan Blue Mail-ontwikkelaar Blix te hebben ingezien die dit bericht bevestigen.

Ongepaste inhoud in ChatGPT

Volgens Apple werd de update geblokkeerd vanwege de integratie van AI-chatbot ChatGPT. Zo’n AI-techniek kan volgens het bedrijf ongepaste inhoud tonen aan kinderen. Blue Mail kan bovendien de output van ChatGPT niet beïnvloeden, en er zodoende dus niet voor waken dat de content die deze chatbot toont altijd kindvriendelijk is.

Blue Mail integreerde de ChatGPT-chatbot om te ondersteunen bij het schrijven van mails. Van die integratie komt voorlopig weinig terecht als het aan Apple ligt. App-testers schrijven aan Blix dat de update gepubliceerd kan worden als het bedrijf de minimumleeftijd van de mailapplicatie ophoogt naar 17 jaar. Momenteel kan iedereen vanaf 4 jaar nog de maildienst downloaden. Blix co-founder Ben Volach noemt die beslissing oneerlijk.

‘Innovatie wordt afgeremd’

Andere apps met soortgelijke AI-functies zijn volgens Volach al beschikbaar in de App Store. De co-founder is van mening dat Apple met zo’n beslissing innovatie in de weg zit. Toch lijkt de techgigant geen uitzondering te willen maken voor de ChatGPT-integratie. Een woordvoerder laat tegen The Wall Street Journal weten dat Blix in beroep kan gaan tegen de beslissing. Wel zou het bedrijf het geval van Blue Mail al ‘in onderzoek’ hebben.

Strijd tussen Apple en Blue Mail

Het is niet de eerste keer dat Blix en Apple met elkaar overhoopliggen. Toen Apple in 2019 zijn ‘Inloggen met Apple’-functie introduceerde, besloot de techgigant Blue Mail uit de App Store te weren. Volgens Apple betrof het een beveiligingsprobleem; Volach spreekt dat tegen, en zegt dat het Apple enkel draaide om een soortgelijke functie die Blix eerder had gepatenteerd.

Hoe de situatie rond de Blue Mail-app op iOS afloopt is ongeweten. Android-gebruikers kunnen nu wel alvast terecht in de vernieuwde mailapplicatie, inclusief integratie van ChatGPT. Volgens de co-founder keurde Google de update zonder enige vraagtekens goed.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business