‘Huawei hield locatie bezoekers telecombeurs MWC bij’

huawei mwc 2022 5G
Huawei zou de locatie van bezoekers op zijn stand in de gaten hebben gehouden tijdens het MWC in Barcelona. Hiervoor zou het een tracker in de badges hebben verwerkt.

Huawei mag dan wel hard geraakt zijn door Amerikaanse handelssancties, de activiteiten van het bedrijf op de telecommarkt zijn niet bepaald ingezakt. Tijdens telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona had het bedrijf weer zijn eigen stand. Bezoekers van die stand kregen elk een eigen toegangsbadge; een badge die Huawei naar het schijnt zou hebben ingezet om de locatie van bezoekers op de stand bij te houden. Dat schrijft Light Reading.

De website meldt dat de Huawei-badge een behuizing bevatte met daarin een klein moederbord. De componenten op dit bordje zou men kunnen gebruiken om de locatie van bezoekers bij te houden. Nokia’s Senior Vice President Rolf Werner viel Light Reading daarin bij en toonde het moederbord in een één-op-één gesprek met Iain Morris. Werner stelde daarbij dat de printplaat mogelijk in staat is om de locatie van bezoekers te tracken.

Tot op heden gaat het wel enkel om geruchten. Huawei stelt zelf dat het ‘bijhouden van de locatie’ van bezoekers ‘niet nodig’ is. Wel plaatste het bedrijf volgens Light Reading achterop de badge een melding dat de realtime locatie van bezoekers op de Huawei-booth kon worden bijgehouden. Data die de telecomgigant hiermee verkrijgt zou vervolgens enkel gebruikt worden om de interesse van bezoekers voor bepaalde Huawei-producten te analyseren. Of deze locatiegegevens gekoppeld zijn aan persoonsgegevens of anderzijds herleidbaar zijn, is niet bekend.

Onderzoek vanuit de GSMA

MWC-organisator GSMA schrijft dat het de zaak in onderzoek heeft en spreekt van een ‘serieuze aantijging’. De brancheorganisatie voor telecommunicatie wil niet verder op de zaak ingaan.

Juist rondom telecomgigant Huawei ligt de beschuldiging voor tracking gevoelig. Het bedrijf wordt al jarenlang door onder meer de Amerikaanse overheid ervan beschuldigd een gevaar te vormen voor de nationale veiligheid. Het bedrijf zou de locatie van gebruikers van telecomnetwerken met diens apparatuur via ‘achterdeurtjes’ bij kunnen houden. Sinds 2019 staat het Chinese bedrijf op de Entity List. Serieuze bewijzen voor de aantijgingen zijn nooit geleverd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business