Nieuws

VS onderzoekt losgekomen stuur van Tesla Model Y

Tesla Model Y EU
© Tesla
Amerikaanse verkeerstoezichthouder NHTSA start een onderzoek naar de losgekomen sturen van de Model Y. Of het een defect is? Nee, zei Tesla in een eerdere reactie.

Het onderzoek wordt opgestart nadat twee voorvallen met loskomende sturen van de Model Y in het nieuws verschenen. In beide gevallen ging het om nieuwe Tesla’s van modeljaar 2023, die dus relatief lage kilometerstanden hebben. De eigenaren hebben het probleem met hun Model Y’s overigens ook niet te danken aan de gereden kilometers; Tesla leverde de auto’s namelijk zonder bevestigingsbout die het stuurwiel aan de stuurkolom moet verbinden.

Een volledige terugroepactie van de Model Y is volgens de NHTSA voorlopig niet aan de orde. Eerst wil de Amerikaanse verkeerstoezichthouder ‘de omvang, frequentie en productieprocessen’ van dit voorval in kaart brengen. Op basis van die informatie kan besloten worden tot een terugroepactie – in Europa zullen we daar vermoedelijk weinig van merken gezien onze Model Y’s in Tesla’s fabriek in Berlijn in elkaar worden gestoken.

‘Losgekomen stuur is geen defect’

Tesla weerlegde in een mail aan zijn klant dat het ging om een defect. “Er is niets dat onder garantie of aansprakelijkheid van Tesla valt”, schreef het merk aan de bestuurder. Het servicecentrum van de autofabrikant bracht de eigenaar zelfs 100 dollar in rekening voor de reparatie. Nadat een bericht over het voorval op Twitter verscheen, kwam de fabrikant over de brug met een oplossing. De Tesla Model Y werd ingewisseld voor een nieuw exemplaar en de gepeperde rekening verdween plots uit beeld.

Het nieuws over de losgekomen stuurwielen komt op een pijnlijk moment voor Tesla. De Model Y is momenteel de best verkochte elektrische wagen wereldwijd. In december leverde het merk 101.000 Model Y’s aan klanten wereldwijd. CleanTechnica verwacht dat dit succes zich de komende maanden zal herhalen. Of de losgekomen stuurwielen impact hebben op Tesla’s verkoopcijfers is lastig vast te stellen. Het wegwuiven van de problemen levert ze wel alvast geen bonuspunten op bij potentiële kopers.

Onderzoeksdossier bij de NHTSA

Hoe dit voorval precies afloopt, hangt dus nog af van onderzoeksresultaten van de toezichthouder op verkeer. Voor Tesla is het alvast niet de eerste keer dat de NHTSA een onderzoek naar wagens van de fabrikant opent. Eerder dit jaar werd al bekend dat Tesla verplicht een update moest uitrollen om het FSD-systeem van Amerikaanse Tesla’s veiliger te maken.

Ook onderzoekt de verkeerstoezichthouder een mogelijk verband tussen Tesla’s semi-zelfrijdende systemen (Autopilot) en een hoger dan gewoonlijk aantal verkeersongevallen met Tesla’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business