Nieuws

Silicon Valley Bank failliet na bankrun

Silicon Valley Bank
Aug 7, 2019 Santa Clara / CA / USA - Silicon Valley Bank headquarters and branch; Silicon Valley Bank, a subsidiary of SVB Financial Group, is a U.S.-based high-tech commercial bank
Een tijd lang was het enorm goedkoop om start-ups te financieren. Nu de rente stijgt geraken geldschieters echter in de problemen.

Groot nieuws uit Amerika: afgelopen weekend ging een bank die van groot belang was voor de technologiesector kopje onder. Silicon Valley Bank, vaak afgekort tot SVB, was een van de grootste geldschieters voor de diverse startups die zich in de regio in Californië vestigden.

De afgelopen jaren kon de bank gouden zaken doen omdat de rente enorm laag stond. Enorm veel start-ups konden dus flink wat geld binnenhalen zonder daar te veel op te moeten terugbetalen. Recent begon die rente echter flink te stijgen. Zeker nu blijkt dat er niet meteen een nieuwe daling zit aan te komen, moest de bank op zoek naar extra geld.

Dat hoopte het op te halen door een pakket Amerikaanse staatsobligaties te verkopen. Dat het daar verlies op maakte, wilde de bank oplossen door meer investeringen aan te trekken. Gezien het eerdere manoeuvre waren niet veel investeerders daar happig op, dus kelderde de koers van de bank. Klanten met geld bij SVB kwamen het massaal terughalen, wat de bank verder in problemen bracht.

Overheid springt niet bij

Aanvankelijk had de Amerikaanse Minister van Financiën aangekondigd dat de Amerikaanse overheid niet zou bijspringen, zoals het in 2008 voor een hele hoop andere banken had gedaan. Om systeemschade te voorkomen geeft de regering de tegoeden van SVB volledig vrij. In normale omstandigheden zou de overheid borg staan voor bedragen tot 250.000 dollar. In deze uitzonderlijke situatie bezorgt het ook bedragen die veel hoger liggen terug aan hun eigenaar.

Op meer hulp hoeft de bank wel niet te rekenen. De Amerikaanse overheid heeft geen interesse om te investeren in SVB. De meest voorname zaak is om ervoor te zorgen dat andere, gezonde banken niet mee overkop gaan. Inmiddels is echter ook de Amerikaanse Signature Bank failliet gegaan nadat ook daar massaal geld werd opgevraagd.

Bedrijven en cryptomunten

Door de crash worden zowel bedrijven als cryptomunten getroffen. Heel wat bedrijven zoals Roku, een fabrikant van tv-sticks; en Etsy, een online-winkel voor handgemaakte producten hebben een rekening bij Silicon Valley Bank. De gevolgen bij die twee bedrijven spreken boekdelen: Etsy maakte al bekend dat betalingen aan winkeliers vertraging kunnen oplopen. Bij Roku maken ze zich zorgen over de geldreserve, waar maar liefst een kwart uit zou kunnen verdampen. Voor Roku komt dat uit op 487 miljoen dollar.

Ook cryptomunten delen in de klappen. Stablecoin USD Coin, die normaal gezien een erg stabiele koers aanhoudt, zakte plots tot een nieuw dal. Het bedrijf achter de munt had heel wat geld bij SVB geparkeerd. Ook Coinbase, een populaire cryptobeurs, lijdt onder de problemen in de banksector. Van de beurs staat er 240 miljoen dollar bij de ondergegane Signature Bank.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business