Nieuws

Amsterdam begint proef met openbronsoftware

 

Amsterdam is de volgende in het rijtje grote Europese steden die overwegen over te stappen op het gebruik van openbronsoftware. De Nederlandse hoofdstad trekt 300.000 euro uit voor een proef met Linux op de desktop van gemeenteambtenaren.

Niet afhankelijk willen zijn van één leverancier is voor Amsterdam de voornaamste reden om een overstap naar openbronsoftware te onderzoeken. Daarnaast verwacht de gemeente dat het gebruik van open software betere uitwisseling en opslag van data garandeert, zonder grote financiële risico’s. Dit leidt het stadsbestuur af uit een vooronderzoek dat afgelopen jaar op verzoek van de gemeenteraad werd gedaan.

De gemeente begint met een proef op twee afdelingen. De evaluatie volgt al binnen een halfjaar. Blijkt de test een succes, dan volgen er meer afdelingen. Op dit moment heeft Amsterdam nog een contract met Microsoft, maar die overeenkomst loopt eind 2008 af. In een verklaring zegt de gemeente dat het niet de bedoeling is om gesloten software van Microsoft helemaal in de ban te doen. Wel zal een nieuw contract met het bedrijf aanzienlijk “kleiner van omvang” zijn.

Amsterdam is niet de enige Nederlandse gemeente die bekendmaakt naar open bron te willen migreren. Negen andere steden hebben hetzelfde voornemen, waaronder Den Haag, Eindhoven en Groningen. Gezamenlijk hebben de tien steden het manifest ‘open software voor de overheid’ ondertekend. De proeven worden gefinancierd binnen een nationaal overheidsonderzoek naar interoperabiliteit en onafhankelijkheid van leveranciers.

Amsterdam is nu een van de grote Europese steden die duidelijk aan de slag willen met open software. De bekendste voorvechter van een migratie is München, dat intussen honderd ambtenaren laat werken met Debian. De Duitse stad wil dat in 2009 op tachtig procent van zijn pc’s Linux draait. Daarnaast is Wenen bezig met een migratie naar Red Hat Linux. Ook het Franse parlement wil overstappen op openbronsoftware, na de verkiezingen in juni van dit jaar.

Proeven met open standaarden binnen overheidsorganisaties leveren niet altijd positieve bevindingen op. De Engelse stad Birmingham bestempelde Linux afgelopen jaar als ‘ongeschikt’, na een experiment dat meer dan een half miljoen pond heeft gekost. Upgraden naar Windows XP bleek voor de Britten uiteindelijk een goedkopere optie.
Met een bijdrage van Richard Thurston, ZDNet UK

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business