Nieuws

LG lanceert speler voor Blu-ray- én HD DVD

 

LG wil volgende week op de CES-beurs in Las Vegas een einde maken aan het schisma tussen Blu-ray en HD DVD. Als eerste durft de Koreaanse fabrikant het aan om een speler te presenteren die beide formaten afspeelt. Eerdere pogingen om zo’n combispeler te maken, stuitten op verzet van de makers van de twee potentiële dvd-opvolgers.

Veel informatie is nog niet bekend over de universele speler. Technisch is het bouwen van een toestel dat zowel Blu-ray als HD DVD afspeelt relatief uitdagend, maar niet onmogelijk. In oktober maakte NEC bekend een chip te hebben ontworpen die compatibel is met beide formaten.

De aankondiging van LG is verrassend. In september zei het concern dat het uitbrengen van een combitoestel sterk vertraagd werd door de stugge houding van de rechtenhouders van Blu-ray en HD DVD. De consortia achter de twee concurrerende videostandaarden lusten elkaar rauw en weigerden in eerste instantie licenties af te leveren voor een universele speler. Hetzelfde probleem ondervond ook Samsung toen het zijn plannen voor een universele speler ontvouwde.

Voor consumenten met belangstelling voor high definition video is de komst van een universele speler goed nieuws. Tot op heden stonden zij voor een verscheurende keuze tussen Blu-ray en HD DVD. Dat had ook gevolgen voor het filmaanbod. Sommige filmstudio’s brengen hun kaskrakers maar op één formaat uit, terwijl andere opteren om films zowel op Blu-ray als HD DVD te laten verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business