Nieuws

Microsoft doet sterke beloftes over Vista SP1

 

In een nieuw document somt Microsoft de herstellingen op die via de eerste grote update van Vista worden aangebracht. “SP1 pakt veel van de meest voorkomende oorzaken van crashes en vastlopers van Windows Vista aan”, belooft de softwaremaker.

De lijst is meteen een erkenning dat Windows Vista allesbehalve volmaakt is. Op sommige vlakken belooft Microsoft enorme prestatieverbeteringen – het bewijs dat het jonge besturingssysteem op sommige punten ondermaats uit de hoek komt. Sommige kwatongen suggereren daarom al langer dat Vista onvoldoende getest werd.

Het zijn vooral de dingen die opgesomd worden onder de noemer ‘Betrouwbaarheid’ en ‘Prestaties en stroomverbruik’ die de doorsnee gebruiker zullen aanspreken. Het zijn er heel wat, gaande van bugs in de meegeleverde drivers tot fouten die ervoor zorgen dat Vista nooit de slaapstand kan opzoeken of – op weer andere systemen – dat het besturingssysteem nooit meer uit zijn slaap ontwaakt. De slaapbugs zijn vooral lastig voor notebookgebruikers, die in sommige gevallen ook te kampen hebben met een harde schijf die nooit rust neemt. Het gevolg is een batterij die sneller leegloopt.

Prestaties
Het is een opmerking die wel meer testers hebben laten horen: als het gaat om navigeren op het netwerk, legt Windows Vista allesbehalve topprestaties neer. Dat geeft Microsoft nu ook toe. In het document engageert het zich dat na het aanbrengen van Service Pack 1 (SP1) het doorzoeken van netwerkschijven minder bandbreedte zal verbruiken – en dus in theorie sneller verloopt.

Nog een kritiek is dat Vista bij het kopiëren van bestanden vaak heel veel tijd nodig heeft om een schatting te maken van hoelang het kopieerwerk gaat duren. Goed nieuws is dat na SP1 de raming maximaal twee seconden duurt, aldus Microsoft. Ook het kopiëren zelf moet vlotter, vooral als er een map wordt verplaatst die vele bestanden bevat.

En daar stoppen de prestatieverbeteringen niet. Zo zou het op het scherm toveren van grote foto’s vijftig procent rapper plaatsvinden. Het afspelen van media moet tevens veel soepeler gebeuren, omdat er “veel glitches” verwijderd zijn.

Nog een aanpassing die talloze gebruikers zullen verwelkomen, betreft User Account Control (UAC). Deze securitymaatregel wordt fel bekritiseerd omdat hij de gebruiker veel te vaak lastigvalt met vragen om een actie te bevestigen. Velen zien hem eerder als een kwelduivel, wat sommige veiligheidsexperts doet vermoeden dat de gebruikers eerder UAC gaan uitzetten – met rampzalige gevolgen voor de veiligheid. Maar alvast in één situatie is er beterschap: “Het aantal UAC-verzoeken wordt verminderd van vier naar één bij het creëren of hernoemen van mappen in een beschermde locatie.”

Wachten op gedegen test
Op papier klinkt het allemaal goed. Of Service Pack 1 het medicijn zal zijn dat Windows Vista omtovert tot een veel sneller besturingssysteem, zal echter nog moeten blijken. Eerste tests van derden met vroege proefversies van de update tonen immers geen noemenswaardige algemene versnelling van Vista. Maar dat wil niet zeggen dat de SP1 in sommige gebruikersscenario’s geen verbetering kan betekenen. Pas na een gedegen test van het definitieve servicepack zal de prestatievraag kunnen beantwoord worden.

Maar op die test en algemene beschikbaarheid is het nog even wachten. Gebruikers die echt geen geduld hebben tot het voorjaar van 2008 kunnen met een (onvolmaakte) bèta aan de slag. Goed nieuws voor wie zijn systeem niet wil onderwerpen aan bètasoftware is dat een kwart van de reparaties in SP1 vervroegd in losse, downloadbare vorm wordt vrijgegeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business