Nieuws

Stevige groei in verkoop Mac-computers

In de eerste drie maanden van 2008 verkocht Apple bijna 2,3 miljoen Macs. Dat is opmerkelijk, want een jaar geleden lag de kwartaalverkoop 51 procent lager. Ondertussen wordt de rest van de pc-markt allesbehalve gekenmerkt door een sterke stijging.

De stevige verkoop van Apple-computers, gekoppeld aan die van de iPod en iPhone, levert het bedrijf een winst van 1,05 miljard dollar op. Ook dat is significant hoger dan vorig jaar. Tegelijkertijd ligt de verkoop van de iPhone en iPod wel stukken lager dan het kwartaal daarvoor. Echt verbazend is dat echter niet: tijdens de kerstperiode worden nu eenmaal veel meer elektronicagoederen verkocht.

Ook de iPhone is een stevig succesnummer. Zo maakt Apple bekend dat het tussen januari en maart 1,7 miljoen exemplaren van het hypetoestel verkocht. De iPod-familie verkoopt nog heel sterk (10,6 miljoen stuks), maar de dagen van sterke groei voor de muziekspelerfamilie zijn schijnbaar voorbij.

De goede resultaten van Apple zijn opnieuw een opsteker voor de slabakkende Amerikaanse economie. Deze resultaten en de recordcijfers van Intel tonen aan dat het ook anders kan.
Een deel van de verklaring voor de goede resultaten ligt wellicht bij de sterke internationale verkoop van Apple. Die is inmiddels goed voor 44 procent van de omzet. In Europa gingen er zo 627.000 Mac-computers over de toog.

PowerPC
Analisten staan wel paf over de nieuwste aankoop van Apple. De Mac-bouwer betaalt 267 miljoen dollar voor PA Semi, een technologiebedrijf dat chips uittekent. Het bizarre is dat PA Semi gespecialiseerd is in PowerPC-chips – de processorfamilie die Apple twee jaar geleden dumpte ten voordele van Intel.

Sommigen menen dat Apple daarmee aangeeft toekomstige iPhones en iPods te willen migreren naar het PowerPC-platform. Dat zou onverwacht zijn, want met de introductie van de Atom-chipfamilie biedt Intel een logische opvolger voor de ARM-chips die momenteel de Apple-gsm en -speler aandrijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business