Nieuws

Pc-makers buitelen op ranglijst Greenpeace

Computerfabrikanten scoren slecht in de nieuwste editie van de Greener Guide to Electronics, omdat ze laks zijn met het nakomen van beloften. Voor die ranglijst turft Greenpeace elk kwartaal hoe goed IT-ondernemingen bij hun productie aan het milieu denken.

Acer, Dell en HP zijn de grootste verliezers in de tiende uitvoering van de ranking, die wel een stuk positiever is dan sommige voorgangers. Exact de helft van de computermakers, telefoonfabrikanten en andere IT-bedrijven scoort boven de 5.0, wat wijst op minder gifvrije producten, efficiëntere recycling en betere verwerking van elektronisch afval .

De computermakers krijgen vooral het verwijt terug te zijn gekomen op eerdere milieubeloften. Dell slaagt er niet in om pvc en broomhoudende brandvertragers voor het einde van volgend jaar uit zijn producten te hebben gehaald. HP krijgt strafpunten voor zijn lakse terughaalbeleid en zijn onvermogen om computers te produceren die vrij zijn van de ergste gifstoffen.

Nokia en Sony Ericsson scoren traditioneel goed op de Greenpeace-lijst, waarbij laatstgenoemde opvalt met zijn nieuwe wereldwijde milieugarantie. Beide telefoonfabrikanten stijgen flink dankzij hun actieve terugname van afgedankte toestellen en energiehuishouding.

iPods schoner
Greenpeace prijst Apple, dat het geregeld moet ontgelden op zijn ranglijst, voor het verwijderen van pvc en broomhoudende brandvertragers uit zijn nieuwe generatie iPods. Hoewel ook de nieuwe Macbooks vrijwel zijn ontdaan van die gifstoffen, daalt Apple wederom op de ranglijst. Dat is vooral, vindt Greenpeace, omdat het bedrijf nog altijd slecht omgaat met zijn elektronisch afval.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business