Nieuws

Akkoord over Europese telecomregulator

Europa is het eens over de komst van een superregulator voor telecom. De Body of European Regulators of Electronic Communications of Berec kan vanaf volgend jaar al actief worden. Al moest er veel water bij de wijn gedaan worden.

De plannen voor een Europese telecomregulator zijn er al enkele jaren, maar ze stoten telkens op tegenstand. Exact een jaar geleden was het idee zelfs zo goed als afgevoerd. Berec krijgt dus niet eenvoudigweg dezelfde macht als het BIPT, de Belgische telecomautoriteit.

In de praktijk beschikt Berec samen met de Europese Commissie over vetorecht. Daarmee kunnen ze ingrijpen wanneer een nationale regulator maatregelen neemt die de oude monopolist (in ons geval Belgacom) oneerlijk bevoordelen.

Netwerk afscheiden
De oprichting van Berec past in de nieuwe telecomregels waaraan de Europese Commissie al geruime tijd werkt. Europa wil ook dat het kan eisen dat een operator zijn netwerkinfrastructuur scheidt van zijn telecomdiensten. Op die manier kan de overheid sterk ingrijpen wanneer een voormalige monopolist zijn positie misbruikt.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business