Spammers ontdekken korte URL’s

Spammers gebruiken steeds meer verkorte URL’s om hun reclameboodschappen te versturen. Internetdienst Twitter maakte het gebruik van URL’s als //bit.ly/35RrPI bekend bij een breed publiek.

Microblogdienst Twitter laat per bericht maar 140 tekens toe. Lange URL’s zouden te veel tekens opsouperen, dus moeten mensen hun URL verkorten. Dat kan met diensten zoals bit.ly of TinyURL.com. Maar er zijn ook andere toepassingen voor verkorte webadressen, vonden spammers uit.

Blinde klik
Nadeel van zo’n verkorte links is dat de surfer niet weet waarnaar de link hem voert. Je kan niet weten wat er achter //bit.ly/35RrPI zit, tenzij je erop klikt. Men moet dus blind vertrouwen op de persoon die de korte link heeft aangemaakt. En daar maken cybercriminelen nu handig gebruik van, ontdekte beveiligingsspecialist Symantec.

Drie miljard berichten per dag gebruiken zo’n korte URL, schat Symantec. Dat is zo’n 2,2% van alle spam.

Misbruik automatiseren
Spammers kunnen de diensten voor korte webadressen vrij gebruiken. Ze kunnen hun links zelfs automatisch laten verkorten, zodat ze snel grote hoeveelheden spam kunnen aanmaken. Omdat de verkortingsdiensten niet beveiligd zijn met CAPTCHA of een login, is het gebruik ervan makkelijk te automatiseren.

Spam is dan wel vervelend, maar dat is nog niet de ergste toepassing van verkorte webadressen. De links kunnen ook leiden naar webpagina’s die de pc besmetten met virussen. 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business