Nieuws

Ruby triomfeert op RAD Race

In de RAD Race zet de programmeertaal Ruby zijn triomftocht van vorig jaar voort. De eerste plaats en de twee gedeelde derde plaatsen worden ingenomen door ploegen die hun toepassing bouwden met het framework Ruby on Rails. De winnaar is een ploeg van het Nederlandse internetbureau Holder.

De wedstrijd vond plaats op 9 en 10 oktober op de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) in Hasselt. De zeven deelnemende ploegen, waaronder drie uit Nederland en één studententeam van de PHL, kregen zoals gewoonlijk een typisch Belgische opdracht: ze moesten in anderhalve dag een toepassing ontwikkelen die op basis van verkiezingsresultaten de zetelverdeling voor alle politieke partijen en de verkozenen van elke partijlijst berekent.

De opdracht bestond uit het implementeren van een aantal specifieke deliverables, maar liet de deelnemers volledig vrij in hun keuze van programmeertaal, frameworks, libraries, ontwikkelomgeving, documentatie en hardware.

Geen Java
Vorig jaar was de verschijning van Ruby on Rails in de RAD Race een opvallende trend: drie teams in de top vier gebruikten toen dit framework. Dit jaar werd die trend verdergezet en leverde het Rails-framework zelfs voor het eerst een winnaar op. Het lokte bij jurylid Stijn Bijnens (directeur van LRM) de opmerking uit dat we blijkbaar allemaal Rails moeten leren voor rapid application development.

En hoewel enkele jaren geleden Java-ontwikkelaars met gemak de top drie haalden, was de taal deze editie helemaal niet te vinden in de wedstrijd. Naast de drie Ruby-deelnemers deden drie ploegen hun ontwikkeling in .NET met Visual Basic of C# en één ploeg databasejongens zwoer bij Oracle-technologie.

Ervaring
Chiel Wester en Stephan Kaag van het winnende team kenden het klappen van de zweep al: vorig jaar werden ze derde in de RAD Race. Hun ervaring zorgde ervoor dat ze de opgave dit jaar ruim op tijd afhadden en hun toepassing nog konden finetunen.

Een ander team van Holder deed dit jaar voor het eerst mee en haalde de derde plaats. Hun berekeningen klopten allemaal, maar door tijdgebrek was de interface nogal basic gebleven. Ze deelden hun derde plaats met het team van CapGemini dat een knappe interface had, maar in hun implementatie nog met een aantal foutjes te maken had.

De tweede plaats werd behaald door iAdvise uit Kontich, dat Oracle Application Express gebruikte als RAD-tool. De jury was onder de indruk van de consistente en functioneel sterke oplossing. "Een heel top-down, real-world aanpak", besloot jurylid Jan Detremmerie.

De jury prees de studenten die het in deze wedstrijd opnamen tegen professionals. Joey Reinders en Thomas Metten zitten in het derde jaar Applicatieontwikkeling aan de Provinciale Hogeschool Limburg. Het was vooral het gebrek aan ervaring dat hen parten speelde, vond Detremmerie.

Een uitgebreid verslag van de RAD Race 2009/10 verschijnt later op de website van IT Professional.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business