Nieuws

Oracle en Sun spreken apart op Devoxx

Oracle en Sun stonden niet samen op het podium van de Java-conferentie Devoxx in Antwerpen. Zolang de Europese Commissie geen groen licht geeft voor de overname van Sun door Oracle, houden de bedrijven de lippen stijf op elkaar over hoe hun gezamenlijke toekomst eruit zou moeten zien.

Toch was de toenadering tussen Oracle en Sun al te merken, zij het subtiel. Steven Harris, senior vicepresident ontwikkeling bij Oracle, presenteerde zijn keynote in een shirt van Sun Glassfish. Roberto Chinnici, de spec lead voor Java Enterprise Edition 6 bij Sun, had voor de gelegenheid een hemd aangetrokken, “wat je toch eerder van een Oracle-medewerker zou verwachten”, grapte hij.
 
Harris benadrukte dat hij niets kon zeggen over de plannen die Oracle met Java heeft, in de veronderstelling dat Europa de overname straks goedkeurt. “Gaat de acquisitie door zoals gepland, dan engageren we ons alvast om de verantwoordelijkheid over Java op een ernstige manier van Sun over te nemen.
 
Steven Harris gaf aan dat er vandaag inspanningen nodig zijn om Java nog competitiever te maken, onder meer voor de cloud en voor multicore. “We moeten daarbij ook nog een stap verder durven gaan. Niet enkel naar Java kijken, maar de focus houden op de ontwikkeling van oplossingen.” Al kon Harris daarbij niet nalaten te onderstrepen dat de open standaarden en specificaties van Java een belangrijke differentiator zijn in de concurrentie met .NET.
 
Vereenvoudiging
Roberto Chinnici van Sun maakte op Devoxx bekend dat Java EE 6 op 10 december zijn officiële nieuwe release kent. Hij overliep in zijn keynote een aantal van de nieuwe API’s die in de release voorzien zijn, zoals JAX-RS, een API voor Restful webservices die al op vrij grote schaal in gebruik is, en Bean Validation. Ook nieuw is Web Profile, dat een complete stack aanbiedt voor de ontwikkeling van webapplicaties.
 
“We hebben in Java EE 6 vrij veel vereenvoudigd”, aldus nog Chinnici. “We hebben de inconsistenties uit de vorige versie verwijderd en werk gemaakt van meer transparantie en betere samenwerking tussen de API’s.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business