Nieuws

RIA-platform lonkt naar games

Na de aankondigingen van Adobe Flash Player en AIR eerder deze week, was duidelijk dat JavaFX niet achter kon blijven. De concurrentie tussen beide spelers blijft een vast ingrediënt van het Devoxx-programma.

Dinsdag en woensdag legde Stephen Chin – mede-auteur van het boek ‘Pro JavaFX Platform’ – al uit hoe JavaFX in de praktijk een platform biedt voor de ontwikkeling van Rich Internet Applications (RIA). Als afsluiter van Devoxx stonden er vrijdag nog twee presentaties rond JavaFX op het programma, met de nadruk op de toepassing van JavaFX bij games.
 
Simon Ritter van Sun presenteerde het gebruik van Java en JavaFX voor de Nintendo Wii-spelconsole. “Wii heeft de manier waarop we met games omgaan helemaal veranderd”, stelde hij. Zo beschikt Wii over de Wiimote, een innovatieve afstandsbediening op basis van een camera die met behulp van infrarood licht in real time fysieke posities in kaart brengt. In zijn presentatie demonstreerde Ritter hoe Wiimote ook voor andere toepassingen inzetbaar is, met onder meer JavaFX-code om de user interface aan te sturen.
 
Nieuwe graphics stack
Richard Bair en Jasper Potts van het Sun JavaFX-team brachten een demonstratie van het gebruik van Physics. De integratie van dat model in een grafische scène zorgt daarbij zo goed als vanzelf voor de juiste animatie. Dat bewezen ze met een eenvoudige game die ze de voorbije week zelf hadden gebouwd.
 
“JavaFX heeft bijzonder veel potentieel als een client stack die op het Java-platform loopt, zowel voor consumer als enterprise content”, stelden Bair en Potts. Verder stonden ze ook stil bij Prism. Dat is de voorlopige werktitel voor de nieuwe graphics stack die op termijn AWT (Abstract Window Toolkit) moet vervangen. “Prism gaat recht naar de hardware en is echt heel snel”, aldus Bair.
 
De ontwikkeling van de nieuwe stack is echter nog niet afgerond. Met name de rendering zou bij bepaalde opdrachten nog niet helemaal op punt staan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business