Nieuws

Java Virtual Machine krijgt universele dimensie

Het is een misvatting dat de Java Virtual Machine gebonden zou aan de programmeertaal Java. Meer dan honderd andere talen maken vandaag al gebruik van de JVM. Op de Java-conferentie Devoxx legde Brian Goetz uit hoe de JVM evolueert om ook andere programmeertalen dan Java beter te ondersteunen. Op termijn moet zo een universele VM ontstaan.

Brian Goetz is senior staff engineer bij Sun. Eerder deze week zette hij op Devoxx al uiteen hoe er een revolutie aan de gang is in de manier waarop ontwikkelaars concurrency benaderen. “Goedkope multiprocessorsystemen hebben concurrency binnen ieders handbereik gebracht”, stelde hij. “Tegelijk hebben ze ervoor gezorgd dat de klassieke technieken voor performantieverbetering niet meer werken.”
 
Er blijven rond concurrency dus voldoende uitdagingen over. Een ander hot topic blijft het streefdoel om – behalve Java zelf – ook code uit andere programmeertalen even snel als Java te laten lopen op de JVM. Het exposé van Goetz over de evolutie van de JVM in dat verband, vormde een mooie afsluiter voor Devoxx 2009.
 
Het succes van Java als programmeertaal
“De JVM is achter de schermen verantwoordelijk voor het grote succes van Java als programmeertaal”, aldus Goetz. Vandaag blijkt de tijd echter rijp om de Java Virtual Machine te laten evolueren in de richting van een universele virtuele machine.
 
“Vroeger kreeg Java veel kritiek. De JVM zou Java traag maken. Vandaag weten we dat Java net snel is, dankzij de JVM. Die neemt tijdens de runtime van een applicatie allerlei beslissingen die het geheel sneller maken, iets wat een fysieke compiler onmogelijk kan.”
 
Meer keuze
Programmeertalen die op de JVM lopen – waaronder bekende namen als JavaFX, JRuby, Jython, Groovy en Scala – zijn gebaat bij het principe van de Virtual Machine. “Die talen hebben runtime support nodig”, legde Brian Goetz uit. “Vroeger moesten ontwikkelaars die support allemaal zelf schrijven. Via een VM is er heel veel herbruikbaar materiaal beschikbaar.”
 
Een universele VM biedt daarbij het voordeel dat de ontwikkelaar meer keuze krijgt, en zo telkens de best passende tool en taal kan kiezen voor iedere job.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business