Nieuws

Ondergronds datacenter verwarmt Helsinki

De Finse hoofdstad Helsinki maakt creatief gebruik van een nieuw datacenter. De servers worden onder de grond geplaatst, terwijl de warmte wordt opgevangen en verdeeld over het verwarmingsnetwerk.

Het datacenter van IT-dienstenbedrijf Academica moet in januari klaar zijn. Het bevindt zich onder de Uspenski-kathedraal van Helsinki. Volgens persbureau Reuters zal de input op het verwarmingsnetwerk vergelijkbaar zijn met die van een windturbine die zo’n vijfhonderd huizen kan verwarmen.

“Het is heel goed mogelijk dat een aanzienlijk deel van de verwarming in de hoofdstad wordt geproduceerd door thermische energie die we halen uit deze computerhallen”, zegt projectmanager Juha Sipila van energiebedrijf Helsingin Energia aan Reuters.

Stroomvreters
In Finland en andere Noord-Europese landen worden volgens het persagentschap al langer waternetwerken aangelegd als geleider van hernieuwbare energie. Het water wordt verwarmd en vervolgens door het netwerk gepompt.

Veel bedrijven concentreren zich op hun datacenters als het gaat om besparingen op lange termijn. Niet onlogisch als je weet dat deze verantwoordelijk kunnen zijn voor dertig procent van de totale energiefactuur.

Daar komt nog eens bij dat nauwelijks de helft van alle stroom in een datacenter wordt gebruikt voor de servers. De rest gaat grotendeels verloren aan koeling. Om die reden kan een samenwerking met de energiesector interessant zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business