Nieuws

Seagate gaat ook SSD’s maken

Seagate gaat zich nu ook toeleggen op het maken van solid state drives (SSD). De fabrikant van harde schijven wil met de nieuwe Pulsar vooral de professionele servermarkt inpalmen.

SSD’s zijn doorgaans sneller dan gewone harde schijven (vooral in het ophalen van data), en intussen algemeen aanvaard in het laptopwereldje. Maar Seagate mikt op de lucratievere en potentieel grotere servermarkt en wordt op die manier een concurrent voor bedrijven zoals Intel, Micron, Samsung en STEC.

Het eerste salvo van Seagate in deze markt is de nieuwe Pulsar-drive, die speciaal ontworpen voor is bladecomputers en algemene serverapplicaties. Hij biedt een capaciteit van 200 GB aan via een SATA-interface.

Sneller dan snelste harddisks
SSD’s zijn in aanschaf dan wel duurder dan harde schijven, maar ze winnen het qua kostenefficiency. De belangrijkste meeteenheid in de servermarkt is IOPS, of Input/Output Operations per Second. Hoe meer IOPS bijvoorbeeld een grote bank haalt uit een server die met SSD’s is uitgerust, hoe voordeliger de technologie wordt vergeleken met ‘klassieke’ harde schijven.

Pulsar-schijven halen volgens Seagate piekprestaties van zo’n 30.000 IOPS (lezen) en 25.000 IOPS (schrijven) en zijn daarmee vele malen sneller dan de snelste harddisks. Enkele uitverkoren klanten kregen in september al Pulsar-drives toegestuurd.

“Nu ook ‘s werelds grootste producent van harde schijven meedoet, wordt de levensvatbaarheid van SSD’s in de computerwereld bevestigd”, zegt Gregory Wong van Forward Insights, dat de SSD-markt volgt.

Groei zal verdubbelen
Volgens onderzoeksbureau Gartner zal de groei in de SSD-servermarkt hiermee verdubbelen. De verkoop van SSD’s zal in 2010 nieuwe hoogtes bereiken, tot 1 miljard dollar.

Seagate geeft geen prijzen van de nieuwe Pulsar-schrijven. Bedrijven die deze solid state drives gebruiken, zullen prijzen voorzien voor hun eindproducten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business