Nieuws

EU laat zaak tegen Rambus vallen

De Europese Commissie laat een concurrentiezaak tegen Amerikaanse geheugenmaker Rambus vallen. Het bedrijf heeft maximumprijzen aanvaard voor royalty’s op SDR- en DDR-geheugenmodules.

Medio 2007 verdacht Europa het bedrijf Rambus ervan een patentval op te zetten. Het zou in zijn patenten proberen een standaard binnen te smokkelen, zonder dat iemand het merkt. Als de sector zich dan tot de standaard verbindt, zou de patenthouder zich oneerlijk kunnen verrijken.

Geen royalty’s op SDR en DDR
Om aan Europa tegemoet te komen, heeft Rambus beloofd om geen royalty’s te vragen voor de gestandaardiseerde technologie, de SDR- en DDR-chips. Op de latere standaarden DDR2 en DDR3 mag Rambus nog wel een bedrag heffen, namelijk 1,5 procent. Een bedrag dat volgens Europa al een stuk minder is dan de 3,5 procent die op DDR geheven werd.

De lagere tarieven worden toegepast op elke nieuwe of vernieuwde licentie voor de komende vijf jaar. Niet alleen Europeanen profiteren van de prijsreductie, want de maximumtarieven van Rambus gelden wereldwijd.

Als Rambus toch boven de beloofde tarieven gaat, kan Europa het bedrijf streng straffen. Het kan beslag leggen op tien procent van de jaaromzet van het bedrijf. En daarvoor hoeft het niet eens een overtreding van de Europese concurrentieregels vast te stellen. Een overtreding van de prijsafspraken volstaat.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business