Nieuws

Microsoft brengt exFAT in licentie

Microsoft gaat het exFAT-formaat onder licentie aanbieden. Het bestandssysteem kan tot 256 terabyte verwerken. Dit in tegenstelling tot FAT, dat het op 32 GB houdt.

De naam exFAT staat voor Extended File Allocation Table en is net zoals FAT of NTFS een systeem om bestanden op een harde schijf (of een ander opslagmedium) in te delen. Het nieuwe formaat kan met grotere opslagcapaciteiten omgaan, maar slaat ook sneller op voor SDEC-geheugenkaarten.

Doordat Microsoft het formaat onder licentie aanbiedt, kunnen andere bedrijven exFAT gebruiken in hun toestellen. Zo vraagt Microsoft driehonderdduizend dollar voor onbeperkt gebruik in toestellen als (video)camera’s en digitale fotokaders. Bij telefoons, computers en netwerken is de vergoeding afhankelijk van het volume.

Microsoft heeft zich in 2003 voorgenomen om meer technologie open te stellen voor andere bedrijven. Naar eigen zeggen heeft het voor exFAT nu al contracten met Sony, Canon en Sanyo. Volgens Microsoft is het formaat ideaal voor audio- en videobestanden. Bovendien is de technologie een belangrijk onderdeel in Windows 7.

Controverse
De patenten rond FAT zijn wel enigszins controversieel. Ze worden immers ook gebruikt bij verschillende Linux-distributies. Daarnaast hebben sommigen geprobeerd om de patenten in kwestie ongeldig te laten verklaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business