Nieuws

Leg de boeken maar neer

Ik ben, al sinds kindsbeen, een echte boekenfanaat. Ik kan geen boekenwinkel binnenlopen of ik kom met een stapel buiten lopen, heb waarschijnlijk een bibliotheekkast vol boeken die ik nog niet gelezen heb maar wel al gekocht heb, en kan ongelooflijk genieten van een namiddag in een tweedehandsboekenwinkel te lopen snuisteren. Maar ik moet toegeven, de wereld van de boeken is aan een revolutie toe.

Ik heb een paar maanden geleden een Amazon Kindle gekocht, en dat is een fan-tas-tisch toestel. Voor diegenen die het niet kennen, de Kindle is een e-reader om elektronische boeken te lezen, sinds een tijdje ook in ons land te gebruiken. De Kindle heeft de grootte en het gewicht van een stevige paperback, en laat je toe om een paar honderd boeken op te slaan. Het moet voor Amazon een pure goudmijn zijn.

De service is vlekkeloos. Je koopt het toestel online en een paar dagen later komt het toe, volledig gepersonaliseerd en ‘pre-registered’. Concreet wil dat zeggen dat je het onmiddellijk kan gebruiken om online een e-book te kopen met slechts 1 click. Wat doe je als je dat ding heb uitgepakt en het ingeplugd hebt? Een boek kopen natuurlijk ! Een dik uur nadat ik het toestel had toegekregen had ik Amazon weer een dikke 100 Euro rijker gemaakt omdat het zo kinderlijk eenvoudig en verleidelijk was om toch maar een paar boeken op de Kindle te downloaden.

Het succes van de Kindle is indrukwekkend. Er zijn al dagen waarop Amazon meer e-books verkoopt dan papieren boeken. Dat is voor Amazon natuurlijk pure winst. Om 100 boeken te verkopen moeten ze er ook 100 in stock hebben, maar om een e-book te verkopen heeft Amazon geen stock nodig. Eens ze een e-book hebben aangemaakt (gescand, opgemaakt en klaargezet) kunnen ze er zoveel online verkopen als ze willen. Kassa dus.

De e-books zijn dan wel goedkoper dan de ‘echte’ versies (typisch zowat de helft goedkoper), maar je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat het voor Amazon echt wel het financiele walhalla wordt als dit echt doorbreekt. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden, toen ik mijn eigen boek via Amazon verkocht, dat zij een flinke marge nemen. Een normale boekhandel krijgt zo’n 40% van de verkoopprijs van het boek als marge, maar als je een boek via Amazon verkoopt, romen zij tot 55% van de marge af. Als je bedenkt dat Amazon niet, zoals een gewone boekhandel, winkelruimte moeten huren of winkelpersoneel moeten betalen, en dat ze deze e-books kunnen verkopen zonder productiekosten van de boeken: it’s like printing money. Zonder het drukken dan.

 

Je hoort wel eens ‘Ja, maar dat leest toch niet zo vlot op een scherm’. Ik kan getuigen van het tegendeel. Het leest fantastisch op een scherm. Ik zou nooit een boek op een laptop willen lezen, maar een Kindle neem je gewoon overal mee. Het toestel is niet zwaar dus je kan het makkelijk vasthouden; het scherm is even leesbaar als een gewone pocket dankzij hun speciale e-ink technologie; en het gaat uren mee zonder op te moeten laden. Het heeft zelfs als voordeel dat je overal je eigen notities en bookmarks kan meegeven, en als je even niet zeker bent gewoon met een druk op de knop een woord opzoekt. Het grootste voordeel is echter wel dat je er makkelijk een paar tientallen boeken op kan plaatsen. Al wie al eens op vakantie vertrokken is met een paar kilo boeken in de bagage kent pas echt het voordeel van een Kindle. Dus, volgende vakantie raad ik zeker een Kindle aan: niet alleen is het compact en handig, de stewardessen kennen het nog niet. Dus terwijl ze iedereen in het vliegtuig aanporren om hun laptop, iPods en gsm’s uit te schakelen, kan je rustig lekker verderlezen.

Het meest spectaculaire echter vond ik de manier om een nieuw e-book aan te kopen: volledig draadloos. Als je de Kindle opstart en een nieuw boek wil, kan je volledig de Amazon catalogus doorzoeken En als je eentje koopt, dan wordt het boek draadloos via het Amazon ‘whispernet’ op je Kindle gezet. Amazon heeft dus in het toestel een volledig wireless functionaliteit ingebouwd en overal ter wereld afspraken gemaakt met de telecom operators. Dat zullen we in het vervolg wel meer zien: toestellen die volledig autonoom draadloos zijn. Maar het is vandaag de dag toch wel knap om het te zien werken.

Alhoewel het nog een eerste generatie toestel is, luidt dit volgens mij wel het begin van het einde van het oude boekentijdperk in. Kijk naar de audio industrie en hoe snel Vinyl vervangen werd door CD’s, en hoe snel CD’s vervangen werden door MP3s en de ‘fysieke’ drager gewoon vervaagde. Het toestel werd door Amazon wel heel subtiel ‘Kindle’ genoemd, wat in het Engels ‘brandhout’ betekent, maar in de werkwoordvorm ook: ‘to set on fire’. Wel, ze hebben inderdaad de lont in de traditionele boekenmarkt gestoken en als het aanslaat, dan zal het wel flink de fik er in zetten.

Ik zal zelf zeker nog altijd boeken blijven kopen. Ik hou te veel van de geur en de vorm van echte boeken om ze af te zweren. Maar ik ben er van overtuigd dat ik veel meer zal uitgeven aan e-books dan aan de echte variant. Traditionele boeken zullen jammer genoeg collectors items worden. Dus als ik u een tip mag geven: koop De Slegte maar leeg, ze zullen ooit goud waard zijn.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business