Nieuws

Meer details over Office Starter 2010

Vanaf de lancering van Office 2010 kunnen nieuwe computers uitgerust worden met het kleinste broertje van de klas: Office Starter 2010. Over die afgeslankte versie geeft Microsoft nu meer details vrij.

Veel was er nog niet bekend over Office Starter 2010, het product dat Works moet vervangen als instapversie van Microsofts kantoorsoftware. Maar CNet-collega Ina Fried sprak met Microsoft-topman Chris Capossela, en kwam zo een en ander te weten over wat gebruikers mogen verwachten.

Advertenties
Office Starter 2010 bevat, zoals eerder al was aangekondigd, afgeslankte versies van Word en Excel en is gratis voor gebruikers. Ze moeten er dan wel advertenties bijnemen, die volgens Capossela om de 45 seconden veranderen en nooit gebaseerd zijn op de inhoud van een document.

“Het document wordt niet gescand”, zegt hij in een duidelijke steek aan rivaal Google. De advertenties zullen bestaan uit boodschappen zoals “Mis je PowerPoint niet?” en gebruikers aanmoedigen om te upgraden.

Enkele functies uitgeschakeld
In Word zullen gebruikers volgens Capossela de meest complexe documenten kunnen openen en weergeven, maar in de Starter-versie zijn enkele dingen zoals het gebruik van macro’s, het aanmaken van automatische inhoudstafels en het toevoegen van commentaren uitgeschakeld.

Excel volgt een vergelijkbare aanpak: gebruikers kunnen ongeveer alle documenten bekijken en bewerken, maar bijvoorbeeld geen pivot-grafieken en -tabellen maken.

Upgraden moet makkelijk zijn
Wie meer functies of andere pakketten wil gebruiken, zal moeten upgraden naar een betaalde versie. Microsoft probeert dat proces zo vlot en vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, onder andere door het invoeren van de beruchte productsleutelkaart.

Volgens Microsoft zal meer dan tachtig procent van alle nieuwe pc’s op relatief korte termijn uitgerust zijn met Office Starter, al hangt dat natuurlijk af van de computermakers en verkopers.

Grote gok
De softwaremaker uit Redmond neemt een grote gok met Office Starter 2010. Microsoft haalde relatief weinig inkomsten uit voorganger Works, maar het gevaar bestaat dat gebruikers die betaald zouden hebben voor Office zich nu tevreden stellen met Starter of de browsergebaseerde Office Web Apps – of een combinatie van beide.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business