Microsoft stelt Office 2010 voor

Met veel enthousiasme stelt Microsoft zijn nieuwste kantoorsoftware voor aan de wereld. Office 2010 pakt uit met online samenwerking en een gratis basisversie.

Hoe vernieuw je een softwarepakket dat al meer dan 25 jaar bestaat? Met nieuwe functies, is het eerste wat in ons opkomt. Maar Office 2010 gaat vooral ‘breder’. Het pakket geeft een antwoord op gratis software als OpenOffice.org en online kantoortools als Google Docs.

Dat eerste gebeurt in de vorm van Office Starter 2010. Deze versie wordt gratis meegeleverd met nieuwe pc’s en bevat alleen een afgeslankte versie van Word en Excel.

In tegenstelling tot vroeger, toen een gratis proefperiode gold, mag je deze versie onbeperkt gebruiken. In ruil verschijnt er wel een advertentie aan de zijkant van je scherm die je moet overtuigen om te upgraden.

Online
Een tweede opmerkelijke verbetering is online samenwerking. Een document kan eenvoudig online gedeeld en bewerkt worden. Zakelijke gebruikers doen dit via SharePoint 2010, consumenten via Windows Live SkyDrive, waarbij ze gekoppeld worden aan hun Windows Live-ID. Onder aan het scherm krijg je een melding wanneer meerdere personen tegelijk aan het document werken.

Office wordt voor het eerst ontkoppeld van je pc en krijgt (naast de geïnstalleerde software) een browserversie met Office Web Apps. Daardoor kan je bestanden voor Word, Excel of PowerPoint openen en bewerken op elke computer of smartphone met internettoegang. De online versie ondersteunt trouwens meerdere browsers, waaronder Firefox. Voortaan kan je dus zelfs op Linux met Office werken.

Werklint
Het zowel bejubelde als bekritiseerde werklint (ribbon) dat we in Office 2007 leerden kennen, wordt nu in alle Office-software doorgetrokken. Verder bevat Office een aantal innovaties die het pakket vooral aantrekkelijker maken voor wie van een moderne interface houdt.

Zo krijg je ogenblikkelijk een preview wanneer je bijvoorbeeld een tekst selecteert en een ander lettertype aanduidt (nog voor je dit aanklikt). Bij Powerpoint zijn functies toegevoegd waardoor je ingevoegde foto’s snel kunt bewerken (bijvoorbeeld de achtergrond verwijderen). Ook een filmfragment snel inkorten gaat zonder montagesoftware.

Online betekent ook dat documenten in veel gevallen worden verzonden. Daarom gaat Office 2010 alleen het gewijzigde deel weer uploaden. Bij eenvoudige documenten is dat weliswaar minder relevant, maar bij een PowerPointpresentatie van 20 megabyte kan dit wel veel tijd besparen.

De prijzen
Zakelijke gebruikers kunnen vanaf vandaag hun tanden in Office 2010 zetten. Voor consumenten is dat 4 juli. Het pakket verschijnt in verschillende vormen, en daar horen verschillende prijzen bij.

Eerst en vooral is er de gratis Starter-editie. Die bevat al een volledig Officepakket, zij het zonder mediabestanden. Wie van hieruit wil upgraden, kan online of in de winkel een Product Key Card aanschaffen met een code om andere delen en functies te activeren.

In dit geval kost een Home & Student-versie (Word, Excel, PowerPoint en One Note) 109 euro. Home & Business (dezelfde programma’s + Outlook) kost 249 euro en Office Professional (waar ook Publisher en Access inzitten) kan je voor 499 euro krijgen.

Voor een tastbaar exemplaar gelden iets andere prijzen, maar dit bevat wel de mediabestanden van Office. Home & Student kost hier 139 euro, maar die software mag je op drie pc’s installeren. Home & Business kost 379 euro en Office Professional wisselt voor 699 euro van eigenaar.

Er zijn ook nog Office Standard en Office Professional Plus (waar ook Communicator, SharePoint Workspace, Infopath en Access inzit). Hiervoor heeft Microsoft aangepaste prijzen, aangezien het hier meestal om groepslicenties gaat.

Interessant om te weten: de activeringscode voor Office mag je doorgeven. Weliswaar werkt de software maar bij één gebruiker tegelijkertijd, maar wie na een jaar overstapt naar een nieuwe pc kan de software en bijhorende code dus gewoon blijven gebruiken.

Conclusie
Afgaande op de voorstelling en bijhorende demo’s is duidelijk dat Microsoft zijn kantoorsoftware extra vleugels heeft gegeven zonder drastisch in te grijpen in het vertrouwde concept. De online samenwerkingsmogelijkheden zijn een antwoord op Google Docs. En met een gratis Word en Excel zullen nieuwe gebruikers minder snel overstappen naar alternatieve of illegale versies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business