Europa heeft telecomregulator

De Europese telecomministers hebben beslist om de Europese telecomregulator in de Letse hoofdstad Riga te vestigen. Daarnaast heeft eurocommissaris Kroes goedkeuring gekregen voor haar IT-plannen.

Neelie Kroes wil met haar plan IT-middelen inschakelen om meer jobs te creëren, om economische welvaart te verspreiden en om het leven van burgers en bedrijven te verbeteren. Ze kreeg eerder al de steun van het Europarlement, maar vroeg ook nog haar zegen aan de telecomministers van de afzonderlijke lidstaten. Die steun kwam er maandag.

Grootste streefdoel van Kroes is een verenigde digitale markt. Volgens haar worden te veel Europese telecomdiensten, online diensten en online content gehinderd door nationale grenzen. “Er zijn in de VS vier keer zoveel muziekdownloads als in Europa, want hier staan wetten en gefragmenteerde markten in de weg”, zegt de commissaris in een persbericht.

Telecomregels consistent voor heel Europa
De Europese telecomministers hebben zich niet alleen uitgesproken over de telecomplannen van Neelie Kroes. Ze hebben zich ook gebogen over de oprichting van een nieuwe Europese telecomregulator.

De nieuwe regulator, Berec, zal zijn kantoor hebben in de Letse hoofdstad Riga. Van daaruit moet de organisatie er mede voor zorgen dat de telecomregels in heel Europa conistent zijn.

In de Berec zetelen de hoofden van de 27 nationale telecomregulators, zoals BIPT in België en OPTA in Nederland. De Europese koepel zal geen bindende bevoegdheid hebben over de nationale toezichthouders. Ze kan wel ingrijpen in marktanalyses, als raadgever. Toch zullen de Commissie en de nationale toezichthouder rekening moeten houden met de adviezen van Berec, meer dan met voorganger ERG (European Regulators Group) het geval was.

Neelie Kroes is opgetogen over de oprichting van de Berec: “De beslissing was een belangrijke stap in de richting van één markt voor telecomdiensten. De expertise van de Berec zal […] mee de overblijvende opstakels opruimen voor telecomdiensten over de Europese landsgrenzen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business