Nieuws

Enorm datalek door flashschijf

Een flashschijf met malware heeft in 2008 gezorgd voor het grootste militaire lek ooit voor de VS.

Het gaat om een schijf die werd aangesloten op een laptop op een militaire basis in het Midden-Oosten. Het nieuws wordt naar buiten gebracht door William J. Lynn III, adjunct-minister van Defensie in de VS. Hij doet zijn uitspraken in het blad Foreign Affairs.

“Het was de grootste angst van een netwerkbeheerder: een gevaarlijk programma dat in stilte werkt, met als doel operationele plannen in de handen van de vijand te brengen.” Aldus Lynn. Volgens hem gaat het om het grootste datalek ooit voor militaire computers en is er sindsdien een andere houding aangenomen rond cybersecurity.

Wie er verantwoordelijk is voor het lek wordt niet gezegd, maar volgens hem werd de malware geplaatst door een buitenlandse inlichtingendienst. Hij schat dat er meer dan honderd van deze inlichtingendiensten regelmatig proberen om Amerikaanse netwerken te hacken.

Lynn geeft in het artikel ook een inkijk op het netwerk van het Amerikaanse leger. In totaal zijn er vijftienduizend netwerken en zeven miljoen computers (in de brede zin van het woord) in tientallen landen. Volgens hem zijn hackers en buitenlandse mogendheden steeds meer in staat om hierop in te breken.

Verder waarschuwt Lynn voor hard- en software die op voorhand wordt gesaboteerd. Daarbij gaat het om malafide code die plots wordt geactiveerd en defecten veroorzaakt. Voor hardware gaat het eerder om een zogenaamde kill switch die van op afstand is te bedienen, of een achterpoortje om het systeem te manipuleren.

Volgens hem moet het Pentagon zich meer concentreren op cybersecurity, inclusief meer personeel. In Foreign Affairs spreekt hij van een nieuw oorlogsdomein, naast het land, de zee, de lucht en de ruimte. Die aanpak moet voorkomen dat hackers kritieke infrastructuur, zoals het elektriciteitsnet, kunnen verstoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business