Nieuws

Hackers kraken kwantumencryptie

Kwantumencryptie zou een 100% waterdichte manier zijn om data te verzenden. Maar een team van Noorse hackers is erin geslaagd om twee commerciële kwantumsystemen toch om de tuin te leiden.

De theorie van de kwantummechanica beschrijft het gedrag van materie en energie op macroscopische of subatomaire schaal. Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te houden komt het erop neer dat voor elementaire deeltjes, zoals de fotonen waaruit licht is opgebouwd, andere natuurkundige wetten gelden.

Zo veranderen fotonen bijvoorbeeld van spin (lees: lichtoriëntatie) zodra ze waargenomen worden. Deze eigenschap maakt licht bijgevolg uitermate geschikt om digitale data, die als een serie fotonen gecodeerd worden, beveiligd te verzenden.

Een team hackers, dat bestaat uit leden van een Noorse en Duitse universiteit, slaagde er echter in om boodschappen die werden verzonden met twee commerciële kwantumbeveiligingssystemen, ongemerkt te onderscheppen. Ze zetten hun werkwijze uiteen op hun website, en het gespecialiseerde maandblad Nature Photonics publiceerde hun bevindingen.

Laser
De kwantumhackers verblinden de fotonendetector van de ontvanger door er een laser met een continue output van 1 milliwatt op te richten. Hierdoor verliest de detector zijn vermogen om de kwantumeigenschappen van de fotonen te onderscheiden, maar opereert hij wel nog als een klassieke lichtdetector.

Door het inkomende signaal te onderscheppen en om te zetten in lichtpulsen die de laser naar de ontvanger stuurt, blijft de eigenlijke boodschap intact. Omdat het hier om een klassiek signaal gaat in plaats van een kwantumsignaal, gelden de kwantumwetten niet meer en kunnen zender en ontvanger niet achterhalen dat de boodschap onderschept is.

Banken
In feite komt het er dus op neer dat de twee gehackte systemen, van het Zwitserse IQ Quantique en MagiQ Technologies uit Boston, een ontwerpfout bevatten. Er is dus nog werk aan de winkel voordat kwantumsystemen de belofte dat ze onhackbaar zijn waar kunnen maken.

Onder meer banken en veiligheidsdiensten gebruiken dergelijke systemen om gevoelige gegevens te versleutelen.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business