Een medewerker van Apple heeft een Oud-Griekse computer nagebouwd met Lego Technic. 110 tandwielen voorspellen astronomische verschijnselen. In het jaar honderd vóór Christus hebben Griekse wetenschappers al een computer gemaakt die heel precies kan werken. De computer is in 1901 in zee gevonden, maar het duurde tot 2006 voor onderzoek met geavanceerde radiografie uitwees waar […]


Een medewerker van Apple heeft een Oud-Griekse computer nagebouwd met Lego Technic. 110 tandwielen voorspellen astronomische verschijnselen.

In het jaar honderd vóór Christus hebben Griekse wetenschappers al een computer gemaakt die heel precies kan werken. De computer is in 1901 in zee gevonden, maar het duurde tot 2006 voor onderzoek met geavanceerde radiografie uitwees waar hij echt voor diende.

Een medewerker van Apple, Andrew Carol, is dit jaar aan de slag gegaan met het onderzoek van het Antikytheramechanisme. In dertig dagen heeft hij een versie met lego ontwikkeld en gebouwd.


Het mechanisme
Om een legoreplica te maken zijn 1.500 onderdeeltjes nodig, waarvan 110 tandwielen. Daarmee bouw je een klok met een centraal aandrijfmechanisme en twee vleugels. Elke vleugel heeft vier ‘versnellingsbakken’, die allemaal een berekening uitvoeren.

Elke berekening wordt doorgegeven aan wijzers op de klok. Als die wijzers juist uitgelijnd zijn, kan de machine de tijd en de datum berekenen van de volgende zonsverduistering.

Toch is de machine geen exacte kopie van het origineel. Voor sommige berekeningen heeft Carol immers twee keer zoveel tandwielen nodig als de Grieken.