Nieuws

Gadgets worden steeds slimmer

Hoeveel digitale gadgets kan een mens aan? De Consumer Electronics Show in Las Vegas is de ultieme test. De beurs presenteert voor 2011 een toekomst waarin niet alleen telefoons en tv’s, maar álle apparaten ‘smart’ worden. Zelfs de koelkast.

Een oven die een sms stuurt wanneer het gebraad gaar is? Het is niet ver meer af, als we de grote elektronica- en computerfabrikanten mogen geloven. Zij stelden, naar jaarlijkse gewoonte, de afgelopen dagen hun nieuwigheden voor op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De trend is duidelijk: niet alleen onze mobiele telefoon is smart, ook andere apparaten worden slimmer, tot en met de koelkast.

Van de megabeurs CES hangt veel af. Wie hier niet met iets spectaculairs kan uitpakken – zoals dit jaar Microsoft – gaat af als een gieter. Rond gadgets is namelijk de jongste tien jaar een enorm levendige online cultuur ontstaan, met duizenden technologieblogs die zich reppen om elk gerucht zo snel mogelijk te posten.

De CES is het ultieme ballenbad voor de liefhebber van gadgets. Iedereen komt hier voor hetzelfde: om tablets, telefoons en tv’s te zien, vast te houden en uit te proberen. Show willen ze daar niet bij en blitse hostesses evenmin. Nee, nergens ter wereld worden gadgets zo ernstig genomen als op de CES. Alleen Lady Gaga zorgde even voor een samenscholing. Ze was bij Polaroid om een bril met ingebouwde camera en lcd-scherm te demonstreren.

De schaduw van Apple
Er waren op de CES eerst en vooral tablets te zien. Precies een jaar nadat Apple zijn iPad aankondigde. Geen enkel bedrijf durfde zich dit jaar in Las Vegas te vertonen als het geen tablet aan te kondigen had. Dell, Toshiba, Samsung, LG, Motorola en Asus bijvoorbeeld hadden allemaal nieuwe waren in die productcategorie.

Het is nu wel duidelijk. Dit is geen voorbijgaande hype, wel een nieuw product dat een plaats verovert tussen smartphone en laptop. Waar heb je zo’n tablet voor nodig, vragen veel mensen zich nog af. Op de CES waren er heel wat antwoorden te zien. Panasonic bijvoorbeeld bouwt een eigen tablet die vooral is bedoeld als tv-gids en luxeafstandsbediening voor zijn duurste televisies.

Helaas: de meeste tablets die we hier zagen, zijn bleke imitaties. De enige modellen die écht de vergelijking met de iPad zouden aankunnen, zoals die van Toshiba en Motorola, waren alleen te zien in onafgewerkte vorm. De fabrikanten wachten namelijk op de nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android (3.0). Dat duurt nog enkele maanden. Rond die tijd wordt al een nieuwe iPad van Apple verwacht.

Superphones
Toch was Android, naast Lady Gaga dan, de onbetwiste ster van deze CES. Vrijwel alle nieuwe tablets en smartphones draaien erop. We zagen Android op een reeks smartphones die men nu al superphones begint te noemen: uiterst krachtige apparaten met enorme schermen tussen 4 en 4,3 inch diameter. De iPhone meet maar 3,5 inch.

LG, Samsung en HTC toonden dergelijke superphones. Maar Motorola had de strafste. De Atrix kun je aansluiten op een beeldscherm en een klavier en als computer gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business