Nieuws

Google en Facebook testen IPv6

Enkele grote internetbedrijven waaronder Facebook, Google en Yahoo laten in juni een dag lang IPv6-verkeer naar hun websites toe. Dat doen ze om de noodzaak van een overstap onder de aandacht te brengen.

Op 8 juni 2011 houdt de Internet Society, een internationale non-profitorganisatie, de Wereld IPv6-dag. De bedoeling is dat bedrijven die willen deelnemen 24 uur lang IPv6-verkeer naar hun websites toelaten.

De overstap is binnen afzienbare tijd voor iedereen nodig. Het huidige IPv4-protocol werd begin jaren tachtig ontwikkeld. Toen kon men niet voorzien dat het internet een gigantische groei zou kennen en ging men ervan uit dat de 4,3 miljard mogelijke combinaties van IPv4 zouden volstaan.

Nu blijft er naar schatting nog slechts vijf procent van die IP-adressen over. Elk apparaat dat verbinding maakt met het internet heeft een dergelijk adres nodig. Om toegang tot het internet in de toekomst te kunnen garanderen, is een overstap naar IPv6 nodig.

Inspanning
Dit protocol kent, denkt men nu, een haast oneindig aantal mogelijke combinaties, 2 tot de 128ste macht om precies te zijn. Die overstap vraagt een inspanning van websitebeheerders, de Internet Registry’s en de internetproviders.

Een aantal spelers is al vrijwillig overgeschakeld, maar de omvang van het IPv6-verkeer is verwaarloosbaar klein. Minder dan 0,0005 % van het wereldwijde internetverkeer is afkomstig van een apparaat met een IPv6-adres. Dat zegt Networkworld.

Testdag
De Wereld IPv6 Dag heeft naast bewustmaking een testfunctie. De Internet Society schat dat een kleine minderheid (0,05%) van de internetgebruikers problemen zal ondervinden op 8 juni. Dat kunnen vertragingen zijn of foutmeldingen bij het surfen naar deelnemende websites.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business