Nieuws

India wil toegang tot BlackBerry-diensten

India wil opnieuw toegang tot alle BlackBerry-diensten. Het land eist dat fabrikant RIM niet langer encryptie gebruikt.

Het Indiase parlement heeft volgens de Hindustan Times laten weten dat het niet tevreden is met de manier waarop het Indiase Department of Telecommunications de BlackBerry-maker al enkele maanden uitstel van executie heeft gegeven. Het is een nieuw hoofdstuk in de poging van de overheid om communicatie via BlackBerry’s te onderscheppen.

Lokale server
India wil al meer dan een jaar toegang tot de diensten. Die zijn echter stevig versleuteld en lopen deels via een server in Canada, de thuisbasis van de BlackBerrymaker. Het land dreigde er al mee om de dienst volledig te verbieden, maar RIM kreeg van het ministerie al drie keer uitstel. Al lijkt het Indiase parlement daar nu genoeg van te hebben.

Het land wil naar eigen zeggen toegang tot de diensten uit veiligheidsoverwegingen. India telt vijf- tot zeshonderdduizend BlackBerrygebruikers. Veel van hen kiezen juist voor het merk omdat hun communicatie zo beter beveiligd is.

Toegevingen
Volgens Business Standard gaat het departement aan RIM vragen om een server in India op te zetten, om de communicatie van de toestellen zo makkelijker te kunnen onderscheppen. Eerder deed het bedrijf deze toegeving al in Saudi-Arabië.

RIM zelf heeft vaak en lang het been stijf gehouden om overheden geen toegang te geven tot BlackBerry-diensten, maar moest uiteindelijk buigen om te voorkomen dat de dienst gewoonweg werd verbannen in bovenvermelde landen.

Zo heeft het India het IP-adres gegeven van de enterpriseservers (die klanten zelf in hun bedrijf draaien), evenals het IMEI-nummer (uniek identificatienummer voor telefoons) van elke BlackBerry en de bijhorende pincode. Dat is het uniek identificatienummer waarmee gebruikers onder meer met elkaar kunnen chatten.

RIM heeft ook al laten weten dat beveiligingssleutels van bedrijfsservers lokaal worden gegenereerd, en dat het dus geen allesonthullende code heeft om de communicatie te ontgrendelen.

beveiligingblackberrybusinessencryptieimeiindiaitprofessionalnieuwsparlementpinprivacyresearch in motionrimversleuteling

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals