Nieuws

Vijf gezichten van businessintelligence

Het domein van businessintelligence blijft groeien. Sinds de dag dat de eerste gebruiker een query uitvoerde op de tabel van de uitgaande facturen werd er een hele weg afgelegd. We maken een overzicht, duiden aan hoe goed elk onderdeel reeds is ingeburgerd én stellen meteen de jongste telg van de familie voor.

Businessintelligence
Businessintelligence is de verzamelterm, maar tegelijk ook de instapvorm waarbij de focus ligt op rapportering. Uw personeel brengt dagelijks gegevens in voor het operationele werk: boekhouding, facturatie, voorraadbeheer, …

Achteraf kunt u die gegevens analyseren, en bijvoorbeeld, de omzet per periode, per regio, per klantengroep en per verkoopkanaal bepalen. Die gegevens worden dan verwerkt tot rapporten en statistieken, en voorgesteld in gekleurde grafieken en taartdiagrammen.

Gekend bij Belgische bedrijven en overheidsinstellingen: 5/5

Corporate Performance Management
Vele bedrijven en overheidsinstellingen gebruiken Key Performance Indicators om te bepalen hoe goed de organisatie werkt, en waar men staat ten opzichte van de doelstellingen. Voor dit type  businessintelligence gebruikt men de term Corporate Performance Management, dat dichter aansluit bij de strategie van een organisatie.

Gekend bij Belgische bedrijven en overheidsinstellingen: 4/5

Processintelligence
Bijna elke stap van elk bedrijfsproces wordt tegenwoordig geregistreerd. De (ERP-)toepassing noteert de ontvangst van de bestelling van de klant, de levering aan de klant, de verzending van de factuur naar de klant  en de ontvangst van de betaling van de klant, en voegt er meteen een timestamp (datum en tijdstip van de ingave) aan toe.

Analyse van deze gegevens, waar het bij processintelligence om draait, leert u iets over de uitvoering van een bedrijfsproces. U ziet bijvoorbeeld de gemiddelde doorlooptijd voor de afgelopen periode, maar ook de afwijkingen ten opzichte van het gemiddelde. U vergelijkt periodes met elkaar, u vergelijkt de verschillende vestigingen van uw bedrijf met elkaar.

Gekend bij Belgische bedrijven en overheidsinstellingen: 3/5

Business Activity Monitoring
Moderne productiemachines sturen gegevens door over het werk dat ze uitvoeren. U kunt dit in real time opvolgen vanachter een computerscherm. Dat heet Business Activity Monitoring of BAM.

Bijvoorbeeld: u kunt nagaan of het verbruik van elektriciteit voldoet aan de verwachtingen – omdat de leverancier u een hogere prijs aanrekent wanneer u een bepaalde drempel overschrijdt. Ander voorbeeld: in een callcenter worden inkomende oproepen geregistreerd. Wanneer ergens een piek ontstaat kunt u ingrijpen.

Gekend bij Belgische bedrijven en overheidsinstellingen: 2/5

Complex Event Processing
Met Business Activity Monitoring houdt u één bepaald aspect in het oog, met Complex Event Processing (CEP) doet u aan monitoring voor een heleboel gebeurtenissen op een heleboel plaatsen. Indien u een Service Level Agreement hebt met de klant kan dit soort opvolging heel nuttig zijn.

Men spreekt overigens van Complex Event Processing indien de analyse de informatie uit meerdere event streams combineert. Deze onmiddellijke verwerking is vandaag mogelijk voor grote hoeveelheden gegevens, doordat men niet meer altijd op schijf werkt (lees- en schrijfacties vragen tijd), maar in het geheugen van de machine werkt.

Gekend bij Belgische bedrijven en overheidsinstellingen: 1/5

Complex Event Processing in de praktijk
Stel, uw bedrijf stuurt een groot aantal vrachtwagens de baan op, met een gekoelde lading. Het is belangrijk dat de lading op het afgesproken tijdstip aankomt, vermits de goederen worden verwacht. Indien u op elk moment wil weten waar elke vrachtwagen zich bevindt, en of de lading nog koud genoeg is, kunt u het voertuig uitrusten met een toestel dat de gegevens van GPS (positie) en thermometer doorstuurt via het netwerk voor mobiele telefonie.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor schepen die containers vervoeren. De gegevens worden dan via satelliet doorgestuurd. Combineert u deze informatie met gegevens over het weer (storm op zee) of verkeersfiles, dan kan de persoon in de controlekamer de chauffeur of de kapitein contacteren en een nieuwe koers afspreken – en daarna de bestemmeling van de goederen informeren over de voorziene vertraging.

Op de afdeling Intensieve Zorgen van een ziekenhuis is een patiënt gekoppeld aan monitor. Desgewenst stuurt die gegevens door over temperatuur, bloeddruk, zuurstof van de patiënt indien bepaalde vooropgestelde grenzen overschreden worden. Een bedrijf met een webshop kan de binnenkomende bestellingen in het oog houden.

Een organisatie die gas, water of elektriciteit verdeelt via een netwerk, en op vele punten beschikt over meters, kan de evolutie van de vraag opvolgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business