Nieuws

Windows 8 krijgt resetfunctie

Windows 8 krijgt een functie waarmee het volledige besturingssysteem wordt hersteld naar de originele instellingen. Tegelijk wordt het makkelijk om het systeem te herinstalleren zonder toepassingen en instellingen te verwijderen.

De knop is vergelijkbaar met de functie ‘terug naar fabrieksinstellingen’ die je op smarpthones vindt. Volgens Microsoft kan de functie handig zijn wanneer pc’s een tweedehands leven gaan leiden of wanneer een computer niet optimaal functioneert, maar de gebruiker geen zin heeft in een back-up en herinstallatie.

Geen consistentie
“Momenteel zijn er veel methodes en middelen om een pc terug op de fabrieksinstellingen te krijgen”, schrijft Desmond Lee van Microsoft in een blogpost. “Al deze tools hebben gelijkaardige functionaliteiten, maar ze bieden geen consistente ervaring van de ene pc of techniek naar een andere. Bij het plannen van Windows 8 vroegen we ons dan ook af of het niet geweldig zou zijn als je gewoon op een knop kon drukken om alles te repareren.”

Volgens Lee krijgt de bootable Windows Recovery Enviroment (Windows RE) in Windows 8 een mogelijkheid om de schijf of partitie met Windows en de persoonlijke gegevens te wissen en te formatteren, waarbij er automatisch een nieuwe versie van Windows wordt geïnstalleerd.

Tegelijk komt er een optie om ‘grondig’ data te verwijderen met zo’n resetfunctie. Hierbij worden willekeurige data op elke sector van de schijf gezet, waardoor bestaande gegevens volledig worden overschreven. Wel nuanceert Lee dat het voor mensen met kennis van zaken nog steeds mogelijk is om data te recupereren van zo’n schijf.

Metro-applicaties
Windows 8 opnieuw installeren zonder aan de gegevens te raken geldt wel alleen voor de Metro-applicaties en de meeste instellingen. Desktoptoepassingen die hier geen gebruik van maken moeten nog steeds manueel worden geïnstalleerd. Zo’n herstelprocedure zou een derde van de tijd in beslag nemen van de tijd die een normaal herstel vanaf een imageback-up zou innemen.

Bij zo’n automatische herinstallatie hoef je niet langer door alle installatieschermen te gaan om taal- en andere instellingen te wijzigen, omdat je gebruikersaccount ongewijzigd blijft. “Je kan inloggen met dezelfde naam en wachtwoord en al je documenten en gegevens staan op dezelfde plaats.”

Al geldt dat niet voor alle instellingen. Foute instellingen zijn immers vaak de oorzaak van slechte computerprestaties. Daarom zullen zaken als beeldscherminstellingen, de firewall en standaardprogramma’s voor bestanden niet worden overgezet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business